Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Geluksvogels

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 7 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 99x

Wat een geluksvogels! Niet alleen ons uilenpaartje. Ook wij toeschouwers. Simpelweg omdat we overdag meestal één en inmiddels soms ook twee uilen in beeld hebben. Klopt, heel veel actie is er nog niet, en je zou het op sommige momenten zelfs saai kunnen noemen …

… maar kijken naar een lege kast is nog saaier, niet waar? En toch is een lege kast in dit stadium van het voorjaar op veel andere plekken de realiteit. Dit bleek afgelopen twee weken toen we voor onze ‘februari-controleronde’ op pad waren. Jaarlijks gaan we in de nawinter nestkasten langs waar het voorafgaande jaar steenuilen hebben gebroed. Doel is om van zoveel mogelijk uilen de ring af te lezen (of ongeringden te ringen) voor onderzoek naar overleving en dispersie (waar vestigen uilen zich?).

In één op de drie kasten was iemand thuis

In 40 van de 111 gecontroleerde nestkasten (36%) troffen we uilen aan: 26 keer 1 uil (m/v) en 14 keer man én vrouw. Vrijwel overal waar geen uil in de kast zat, wisten de erfbewoners ons te vertellen dat de uilen onmiskenbaar luid en duidelijk aanwezig waren. Met het lentezachte weer is sinds half februari overal de roepactiviteit sterk toegenomen en maken steenuilen op menig erf hun aanwezigheid in de avond en nachtelijke uren luidkeels kenbaar.

Maar op veel plekken zaten ze op het moment van onze controles dus niet in de kast. Ongetwijfeld verbleven ze elders op het erf op een beschutte plek, bijvoorbeeld in een schuur of in een conifeer. Wat ik maar wil zeggen: het is niet vanzelfsprekend dat je in februari / maart vrijwel dagelijks overdag één of twee steenuilen in een nestkast kunt aanschouwen. Wij kijkers zijn dus geluksvogels met onze huiselijke vrouw (en man)!

Lekker in de zon

Zeker nu het de laatste dagen eindelijk fraai weer is, met een lekker warm zonnetje en weinig wind, is het buiten heerlijk toeven. Ook voor steenuilen. Afgelopen vrijdag en zaterdag tijdens onze tweede kastenronde zagen we op meerdere plekken de uilen in de buurt van de nestkast zitten, vermoedelijk genietend van het zachte weer en de lentezon. Ik geef ze groot gelijk, met zulk prachtig weer ga je bij voorkeur niet in een donkere nestkast zitten. Het webcampaartje denkt daar blijkbaar anders over. Zelfs gistermiddag toen het heerlijk weer was zag ik ze lange tijd samen binnen zitten.

Ook bij mij thuis op het erf troffen we zaterdag met stralend zonnig weer geen steenuilen in de kast. Zaten vast ergens lekker buiten. Zondag toen de zon nog uitbundiger scheen, zag ik er één tussen de klimop, beschut en tegelijk in de zon (verraden door de mezen die hem kwamen uitschelden). Nummer twee zat in een andere boom iets verderop, ook met de zon op het verenkleed. Een paar uur later, om 14:20 uur om precies te zijn, liet man steenuil plotseling en vol overtuiging zijn territoriumroep horen. Vanuit de kersenboom pal naast huis, terwijl ik een paar meter verderop in de tuin aan het werk was. Om mij maar even te laten weten dat híj de baas is op het erf. Denk ik. Ik keek op, we hadden even oogcontact en toen hij genoeg indruk op mij had gemaakt, vloog hij terug naar zijn klimop-zitplaats. Wie dus denkt dat steenuilen overdag vooral slapend en poetsend doorbrengen, heeft het mis. Steenuilmannen houden ook overdag een oogje in het zeil, wakend over hun territorium. Voor mij een mooie, spontane ontmoeting; ik voelde mij een geluksvogel!

Oude bekenden

Nog even terug naar onze nawintercontroles. Op veel plekken troffen we oude bekenden aan, uilen die vaak al meerdere jaren op die plek broeden. Een uitschieter was wel een heel oude bekende, een dame die anno 2024 ten minste 13 jaar oud is. Of uitgedrukt in vogelleeftijd: tenminste 14 kalenderjaren (het geboortejaar is het eerste kalenderjaar). Haar ringden we op 3 maart 2012 als volwassen vogel op een boerenerf in Lievelde waar ze sindsdien jaarlijks broedt. Op moment van ringen was ze al ten minste in haar tweede kalenderjaar, want geboren in 2011 of eerder. Deze dame is volop in de race voor de titel ‘oudste steenuil van de Zuidoost-Achterhoek’. Die titel staat momenteel al meer dan 20 jaar op naam van wijlen vrouw 3.243.212, toevallig (?) ook een dame uit Lievelde. Zij is ten minste 15 kalenderjaren oud geworden (geringd in december 1988 als volwassen vogel; laatste waarneming april 2002). Beide dames steken qua leeftijd met kop en schouders boven de rest uit, want steenuilen ouder dan 10 jaar behoren tot de uitzonderingen. Wat je noemt geluksvogels!

Deze steenuil was thuis op 1 maart

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs