Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
foto Arda van der Lee

Door Arda van der Lee
STORK

Geluksbrenger

Arda van der Lee, STORK | dinsdag 23 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 70x

In het vorige blog ging het over de oude naam 'uiver' voor de ooievaar. Maar waar komt de naam ooievaar vandaan? Eén van de verklaringen is dat het kan komen uit het Oudhoogduits, namelijk van 'odobero'. En dat staat voor 'geluksbrenger' of 'schatdrager'.

Een andere verklaring zou zijn dat het woord ooievaar zou samengesteld zijn uit de woorden 'uda' en 'faran', wat 'moerasganger' of 'loper in drassige weiden' betekent. In Nederland klopt dat wel, hoe vochtiger het weiland, hoe meer prooien er verschalkt worden. 

Cicade

‘Onze’ ooievaar heet officieel witte ooievaar. De wetenschappelijke naam voor de witte ooievaar is Ciconia ciconia. Afgeleid van cicade, een insect dat een krekelgeluid produceert. Het snavelklepperen van de vogels zou lijken op krekelgeluid. Ik vind dat persoonlijk wat ver gezocht, voor mij klinkt het geluid van een cicade toch wel wat anders. 

Geluksbrenger

Die verklaring van de naam klinkt mij wel als muziek in de oren. En ik denk ook te spreken voor alle kijkers van BdL. Die naam klopt toch helemaal, hoeveel mooie momenten hebben we alle jaren al niet gehad met onze ooievaars? 

Geluk onderweg

En heeft u dat nou ook? Rijd je in de schemering naar huis en zie je een ooievaar op een lantaarnpaal, rustig op één poot, dan ga je toch blij de nacht in?
Fiets je langs een weiland, stapt er onverwacht eentje met zijn lange, rode poten door het gras. Dan stap je toch van je fiets om even te genieten?
Of kijk je omhoog (vogelaars doen dat nog wel eens) en er cirkelen 3 ooievaars rond, steeds hoger en hoger, dan kijk je ze toch zo lang mogelijk na? Met hun witte vleugels met zwarte vingers steken ze prachtig af tegen de blauwe lucht.
Heb je een ooievaarsnest in de buurt (of sommige geluksvogels zoals Titia en ikzelf, in de tuin), dan kijk je toch heel vaak even naar de bewoners? 

Dat zijn toch kleine geluksmomentjes? Geluksmomentjes gebracht door een ooievaar, de geluksbrenger?


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs