Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
VV2 (20 maart 2024, foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Geland

Titia Bijwaard | donderdag 28 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 64x

Wat een drukte was het deze start van het seizoen rondom ons ooievaarsnest! Pa, zijn concurrenten en zijn vrouwen vlogen af en aan. Sinds een paar dagen is de rust weergekeerd. Pa en VV2 verkeren nog steeds in hogere sferen, maar zijn inmiddels wel ‘geland’ op het nest.
Pa en VV2 bij zonsondergang (27 maart 2024, foto Titia Bijwaard)

Vliegbewegingen

Op de camera van Beleef de Lente flitsen de vliegensvlugge acties voorbij. In onderstaande video is te zien hoe al die vliegbewegingen rond het nest er van een afstandje en van onderaf uit zien. Zwierend en zwevend vliegen de ooievaars gracieus door het luchtruim. Dit klinkt misschien wat te dichterlijk, maar ik blijf het indrukwekkend vinden hoe zulke grote vogels zo sierlijk en behendig kunnen vliegen. En toch ook op hoge snelheid en doelgericht. Prachtig om te zien!

Als later in het voorjaar de temperaturen gaan oplopen zullen ze ook weer thermiekend de hoogte in gaan om zich vervolgens bijna zonder vleugelslag te laten afglijden terug naar de aarde. Hopelijk kunnen we daar dan ook mooie beelden van laten zien.

 

Thuiskomen

Pa en VV2 komen nu eerst tot rust en nader tot elkaar. Er wordt heel veel gepaard. De voortplanting wordt nu het belangrijkste doel. Ze hoeven het nest nauwelijks meer te verdedigen, alleen nog te verfraaien. Na het tweede ei liggen beide ouders om en om, het klokje rond, te broeden. VV2 is er aan toe om Ma2 te worden. Voor de eieren ligt er een gespreid bedje klaar. Het aftellen is begonnen.

Vliegbewegingen rond het nest (februari/maart 2024, video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs