Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Arrogante kikkers

Wim van Nee, STORK | zaterdag 27 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 65x

Koningsdag. Zoekend naar een link met ooievaars, kwam ik een prachtige Engelse prent uit 1806 tegen, waarop een ooievaar is afgebeeld met een kroontje op zijn kop. Op de afbeelding staat ook een kikker. Mijn belangstelling was gewekt.

Napoleon

Rond 1800 raakt Europa steeds meer in de greep van Napoleon Bonaparte, bijgenaamd Bonney. Ook de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden moet eraan geloven. De Nederlanders hebben hun glans in Europa allang verloren. Ze hebben zich in de voorgaande 17e en 18e eeuw niet geliefd gemaakt en worden door de omringende landen ‘kaaskoppen’ en ‘arrogante kikkers’ genoemd. In het jaar 1806 maakt Napoleon zijn broer Lodewijk Napoleon koning van het Koninkrijk Holland. In dit decor is de Engelse spotprent getekend.

Spotprent

Een spotprent is meer dan een aardig plaatje. Het is satirisch bedoeld en bevat een boodschap. Op deze prent is Napoleon afgebeeld als oppergod Jupiter Bonney, wat goed past bij zijn grootheidswaanzin. Hij stuurt zijn broer als ooievaar naar Holland, als hun nieuwe koning, een cadeautje. De Hollandse kikkers aanvaarden het nederig en in grote dankbaarheid. Wat ze niet beseffen is dat Koning Ooievaar hen moet onderdrukken en opeten. Althans, dat is Napoleons bedoeling.
In Napoleons ogen is zijn broer echter veel te meegaand met de Hollanders  en voert zijn bewind niet goed uit. Koning Ooievaar blijkt niet succesvol genoeg te zijn in het onderdrukken van de Hollandse kikkers. Daarom besluit Napoleon in 1810 Koninkrijk Holland te annexeren. Holland wordt een deel van het Franse keizerrijk. Lang heeft de Franse overheersing overigens niet geduurd. In 1815 lijdt Napoleon zijn beslissende nederlaag bij Waterloo.

Blauwe reiger

Eigenlijk had Jupiter Bonney kunnen zien aankomen, dat het met een ooievaar niet goed zou komen. Als hij een blauwe reiger had gestuurd, dan was de geschiedenis misschien wel anders verlopen en waren we al eerder een deel van Frankrijk geweest. Ooievaars kunnen namelijk best een kikker vangen, maar blauwe reigers doen dat veel beter.

Misschien moeten we het de Engelse tekenaar ook niet al te veel kwalijk nemen, dat hij voor een ooievaar heeft gekozen en niet voor een reiger. Hij zal de ooievaar zelf niet goed gekend hebben, omdat deze in Engeland toen al vele eeuwen niet meer voorkwam als broedvogel.
Waarschijnlijk vond hij de ooievaar een meer koninklijke uitstraling hebben dan de blauwe reiger en daar kunnen we hem geen ongelijk in geven.


Wim van Nee
Stork


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs