Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Gekrijs uit de kolonie

Thijmen Van Heerde, Staatsbosbeheer | zondag 3 juni 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 804x

Je ontkomt er echt niet aan, luid gekrijs op de achtergond terwijl de zwarte stern rustig op haar eieren blijft zitten. Het geluid komt van haar buren die net als haar een vlotje bewonen in de Oude Waal. De zwarte stern is namelijk een kolonievogel.

Ieder jaar worden er op meerdere locaties in de Gelderse Poort vlotjes neergelegd voor de zwarte stern. Dit gebeurd pas als de vogels een paar weken terug zijn uit West-Afrika. Ook dit jaar vlogen de sterns tijdens het uitleggen van de vlotjes krijsend door de lucht om direct een beschikbaar vlotje te kapen. Heel even is er dan rivaliteit tot iedereen een geschikt plekje heeft gevonden.

Waterkwaliteit

Het kunststof vlotje is belangrijk omdat op veel plekken de natuurlijke vlotjes, krabbenscheer en gele plomp, zijn verdwenen. De slechte waterkwaliteit in de jaren tachtig is daar onder andere de oorzaak van. De afgelopen jaren is er door verschillende organisaties hard gewerkt aan de waterkwaliteit en met succes. Daar waar het mogelijk is worden proeven gedaan om krabbenscheer te herintroduceren.

Indringer


Plotseling bezoek van andere dieren zoals een fuut of meerkoet kan de rust in de kolonie opeens verstoren. Samen trekken ze ten strijde tot de indringer weer uit beeld is. Dit gaat er soms hard aan toe waarbij de zwarte stern duikvluchten maakt om de indringer te verjagen. Een fascinerend schouwspel met een hoop kabaal.


Staatsbosbeheer

Staatsbosbeheer beheert 265.000 ha natuur van en voor alle Nederlanders. Natuur om van te genieten, in te wandelen, te sporten of vakantie te vieren. Bezoek de website van Staatsbosbeheer


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zwarte stern Alle Beleef de Lente blogs