Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gekleurde eieren

Arda van der Lee, STORK | donderdag 6 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 192x

Bij Pasen horen gekleurde eieren. En de paashaas of wij zelf verstoppen deze eieren vervolgens ook nog. Afgekeken van de vogels?

Vissen doen het, kikkers doen het, schildpadden doen het ook. Zelfs insecten leggen gekleurde eieren. Maar het beste doen vogels het. Alleen zij leggen eieren met zo’n grote variëteit aan kleuren, tinten, patronen en spikkels.

Hoe krijgen eieren een kleurtje?

De standaard kleur van een vogelei is wit, door calciumcarbonaat, de bouwstof van de schaal. Ondanks de enorme variëteit in eikleur en patroon, zijn er toch maar twee pigmenten aan het werk. Eentje zorgt voor de roodbruine kleuren, de andere voor de blauwgroene tinten. Deze pigmenten worden gemaakt in klieren in de eileider. Het is de finishing touch voordat het ei gelegd wordt. Iedere vogelvrouw heeft haar eigen klierpatroon, dat verklaart ook de variatie in de eieren.

Eieren verstoppen

De betekenis van de vlekken op de eieren van veel vogels is duidelijk: camouflage. Denk maar aan de eieren van weidevogels. Vogels die hun nest in een boom bouwen, hebben vaak juist blauwe of groene eieren. Toch zijn er ook vogels die witte eieren leggen. Niet alleen ooievaars, denk maar eens aan de eieren van ganzen, zwanen en eenden. Behoorlijk opvallend; daarom verstoppen de vrouwtjes de eieren onder stro of riet als ze het nest even verlaten. En zo zijn we weer terug bij Pasen.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs