Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Geen woning, geen k(r)oning

Mark Hessels | woensdag 26 april 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 199x

De iets oudere lezers herkennen deze leus ongetwijfeld nog uit 1980. Het schoot opeens door mijn hoofd toen ik deze week onze eigen koning zo ijverig aan het bouwen zag. Zou hij ook denken dat zijn koningschap van deze woning afhangt; het lijkt er haast wel op…
Vanuit cam1 is niet altijd helemaal te volgen wat er nu gebouwd wordt, daarom even wat plaatjes uit een andere hoek.

Wiko heeft het er maar druk mee

Door de meesten wordt onze ijverige bouwer inmiddels liefkozend Wiko genoemd, maar als je hem nu al bijna 2 weken bezig ziet met klussen was Hubo misschien toch een betere naam geweest. Hij zou in ieder geval zeker niet misstaan als mascotte voor een doe-het-zelf keten.

Ik vraag me wel eens af of hij zich niet een beetje vergist heeft in deze plek. Het leek natuurlijk aantrekkelijk om alvast zo’n mooie stevige basis te hebben, maar die was ook relatief groot natuurlijk. En als je daar dan op doorbouwt dan wordt je eigen bouwsel vanzelf ook erg groot en dat is wat we nu al heel wat dagen zien ontstaan. Je vraagt je soms af of dit nog wel af komt.

 

De koningin kiest uiteindelijk het paleis

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat hij maar halve dagen aan deze klus werkt. Vooral in de ochtend, als ik zelf nog bezig ben in de stal, lijkt hij ergens anders ook nog bij te klussen. Dat komt ook omdat zijn toekomstige vrouw nogal veeleisend is. Zij accepteert niet zomaar de eerste de beste woning, maar wil graag een rondleiding langs meerdere woningen, zodat zij kan uitkiezen welke haar het beste bevalt. Ik weet niet of die andere woningen ook zo indrukwekkend zijn, maar anders maken we een goede kans dat het deze gaat worden. De nestjes die ik andere jaren van winterkoninkjes heb gevonden waren 3-4x zo klein als dit gevaarte.

Misschien is het een idee om het mannetje toch maar Hubo te gaan noemen zodat het vrouwtje straks Wiko kan heten. Winterkoningin kort je immers ook af tot Wiko en dan wordt het wel erg verwarrend. Hoe dan ook, het vrouwtje hebben we nog niet waargenomen op de bouwplaats, althans we hebben haar niet als dusdanig herkend. Op uiterlijk zal dat ook niet gaan lukken, dus we moeten vooral op het verschil in gedrag gaan letten.

 

Opzij, opzij, opzij,….

Hubo sleept uiteraard ook enorme hoeveelheden bouwmateriaal aan en dat gaat met een rap tempo. Eerder deze week vloog hij bijna tegen me op toen ik de stal uit stapte. Van schrik liet hij een hele stapel mos uit zijn bek op de grond vallen. Toen hij eenmaal van de schrik bekomen was ging hij op een paar meter van me af op een paaltje zitten en begon me even flink de waarheid te zeggen. ‘Grote lummel, durf je wel tegen een hardwerkend kleintje, heb je niks beters te doen dan in de weg te lopen,….’ En dat allemaal met zo’n 90 dB en een verhit opwippend staartje.

Voor zo’n klein vogeltje produceert hij echt indrukwekkend veel geluid. Met een maximum geluidsniveau van 90 dB zingt hij bijna net zo hard als een gemiddeld popconcert (de hoge tonen uiteraard hè, niet de bassen). Na 3 uur continu luisteren naar dit geluidsniveau is er al kans op gehoorschade. Ik heb zijn verhaal daarom maar niet helemaal afgeluisterd en ben maar snel ergens anders aan het werk gegaan.

 

Eén zwaluw maakt nog geen..… nestje ?

Ondertussen kijken we natuurlijk ook nog steeds met een schuin oog naar de lucht om te zien of de boerenzwaluwen al in beeld komen. Zij waren immers de beoogde sterren van deze show. Het is wel duidelijk dat het koude voorjaar en vooral de daardoor kleinere hoeveelheid insecten de komst van de zwaluwen vertraagd heeft. Toch zie ik inmiddels links en rechts wel de eerste zwaluwen op erven landen en ook hier zijn de eerste jagende zwaluwen inmiddels gezien boven het veld. Toch heb ik nog geen zwaluwen in de stal kunnen betrappen, maar dat kan komende week zomaar gaan gebeuren.

En wat er dan gaat gebeuren ? Ik heb er al wat over verteld afgelopen zondag bij Radio Vroege Vogels, maar in een volgend blog komt Merel of ik daar zeker nog verder op terug.

25/4 in de middag was het dak nog intact, later die dag waren de linker- en rechterkant uit elkaar gezakt. Gaat onze klusser dat gerepareerd krijgen.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenzwaluw Alle Beleef de Lente blogs