Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Geen vrije dag voor de koolmeesouders

Bernice Sepers | woensdag 5 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 623x

Het is 5 mei! Een vrije dag voor velen van ons, maar niet voor onze koolmeesouders. Wat houdt de zorg voor zes koolmeeskuikens nu in? En hoe gaat het eigenlijk met de kuikens?

Rolverdeling

Op het moment dat er kuikens zijn wordt de rolverdeling tussen man en vrouw koolmees iets minder duidelijk, maar toch kun je aan het gedrag zien of je met een man of een vrouw te maken hebt. De man houdt zich voornamelijk bezig met het voeren van de kuikens. Hij stopt het voedsel direct in het snaveltje van een kuiken of hij geeft het aan de vrouw en dan zal zij kiezen welk kuiken het voedsel krijgt. Het overdragen van het voedsel is mooi te zien in dit clipje. Ook houdt hij net zoals zijn vrouw het nest schoon door de poepzakjes van de kuikens mee naar buiten te nemen, ook dat is goed te zien in dit clipje. De vrouw zoekt ook naar voedsel en ruimt ook poepzakjes op, maar zij houdt zich nog net iets intensiever bezig met het schoonmaken van de kuikens en van het nest. Mocht je de vrouw dus aan de kuikens zien pikken of met haar kop in de nestkom, tussen de kuikens, zien duiken, dan weet je dat ze bezig is met het opruimen van parasieten, poepzakjes, gevallen voedsel, eierschalen etc. De vrouw eet de eierschalen op, zoals we mooi zien in dit clipje. Waarom ook niet, het is een makkelijke manier om de kalkvoorraad aan te vullen!

 

Nog niet klaar met broeden

Zoals Jennifer al schreef zal de vrouw voorlopig ook een groot deel van de dag op het nest zitten om de kuikens warm te houden. Iedere dag zal ze wat minder tijd aan het warmhouden van de kuikens besteden en iets meer aan het voeren. Een student en ik bekijken momenteel camerabeelden van dag 8 (dag van uitkomen van de eieren = dag 0) en daarop zien we dat koolmeesvrouwen hun jongen op dat moment bijna niet meer warmhouden (althans overdag). Het is nu wel vrij koud en regenachtig, dus mogelijk dat onze koolmeesvrouw op dag 8 nog wel geregeld op het nest zit. Het ziet er niet altijd uit als een makkelijk nest om op te broeden. De nestkom lijkt mij vrij diep waardoor vrouw koolmees er soms “opgevouwen” in zit. Ach ja, nog even volhouden!

 

Hoe gaat het met de kuikens?

We kijken nu, op 5 mei, naar dag 3 kuikens (dag van uitkomen = dag 0). Het is niet te zien op deze beelden, maar de kuikens hebben een roze kleur en zes plekjes met dons; één boven ieder oog, één op het achterhoofd, één aan het begin van iedere vleugel en één op de rug. De ogen zijn nog dicht, maar op de vleugels zou al een blauwgrijze waas te zien moeten zijn. Dit betekent dat de kleur van de vleugelveren al door de huid te zien is. De kuikens doen het heel erg goed, ze leven allemaal nog en ze reageren ook allemaal hun vader en moeder. Wel valt mij op dat de kuikens blijven bedelen om voedsel, ook als vader en moeder niet aanwezig zijn. Koolmeeskuikens reageren sterk op geluid en het is natuurlijk erg winderig, dus misschien schraapt er ergens een tak langs de nestkast en denken de kuikens dat dat één van hun ouders is. Aannemelijker is dat de kuikens gewoon erg hongerig zijn. Het moet voor de ouders ook niet makkelijk zijn om in dit regenachtige, winderige en koude weer voldoende voedsel te vinden. De kuikens zien er op dit moment goed uit, dus ik maak mij geen zorgen en ik geniet van de leuke beelden! Jullie ook?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs