Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Geen van beide

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 3 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 743x

Helaas, het is geen van beide geworden. Hoewel zowel de kauwen als de holenduiven zich met enige regelmaat laten zien, lijkt het er niet op dat een van beide nog een broedpoging gaat ondernemen. Jammer, maar volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Voorspoedig begin, maar ...

Het begon dit jaar allemaal volgens het boekje met volop belangstelling voor de nieuwe kast. Eind maart werd met de nestbouw begonnen en op 15 april werd het eerste ei gelegd. Vervolgens elke dag eentje erbij. Op 19 april werd het 5e en laatste ei gelegd. Nog geen week later sloeg het noodlot toe. In de nacht van 24 op 25 april kwam een steenmarter 'op bezoek', doodde het vrouwtje, nam haar mee naar buiten en kwam vervolgens terug voor de eieren. Het staat ongetwijfeld nog scherp op ieders netvlies.

Besmet

Hoewel het overgebleven mannetje met hand en tand de nestkast probeerde te verdedigen tegen opdringere soortgenoten, moest hij al gauw het onderspit delven tegen de overmacht. Even leek het of een nieuw paar de kast zou overnemen en we alsnog zouden kunnen genieten van een nest jonge kauwen. Met mocht echter niet zo zijn. Het leek wel of de kast plotseling 'besmet' was verklaard: ga hier niet broeden, want er komt geheid een steenmarters langs. 

Kerkuilen en holenduiven

Op het eind van de eerste meiweek verschenen er plotseling kerkuilen. Behalve het dak onderwierpen ze ook de binnenkant van de kast aan een grondige inspectie. Het zou toch niet ... Maar nee, het bleef bij wat kortstondige bezoekjes. Daarmee leek de weg vrij voor de holenduiven. Elke dag waren ze meerdere keren bij de kast te vinden, wipten naar binnen en naar buiten en sjorden wat met takjes. De kauwen lieten het echter niet gebeuren. Het zou en moest een kauwenkast blijven, ook al stond hij leeg. De rest is geschiedenis.

Voor nu: tot volgend jaar

Daarmee komt er een einde aan verhaal van Het huis in de wilg, zoals een bezoeker het zo treffend omschreef. Morgen aan het eind van de middag wordt de stream beëindigd en zullen we tot 2021 moeten wachten. Het najaar gebruiken we om na te denken of en hoe we de kast zodanig kunnen aanpassen, dat het risico op noodlottig steenmarter bezoek verkleind wordt. Eenvoudig zal dat niet zijn. Een sluisconstructie zoals bij de steenuilen gaat niet werken. Daarmee zou de kast ook voor de kauwen niet meer aantrekkelijk zijn. Misschien iets met een achterdeur, of een omheining rond de boom.

Graag willen we jullie als kijkers bedanken voor je betrokkenheid en positieve bijdrage op de chat en hopelijk tot volgend jaar.

Team Kauw

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs