Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
VV2/Ma2 op 2 april 2024 (foto Titia Bijwaard)

Door Titia Bijwaard

Geen ooievaar gelijk

Titia Bijwaard | donderdag 4 april 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 103x

Er landt een ooievaar op het nest. En even later nog één. Zomaar een man en een vrouw? Of Pa en Ma? Want dan zijn het bekenden. Door Beleef de Lente gaan we vogels van elkaar onderscheiden. Het worden individuen en we leven met ze mee. We herkennen in de vogels misschien ook iets van onszelf.
Ooievaarspad gemaaid voor Pa en Ma2 (2 april 2024, foto Titia Bijwaard)

Vreemd of vertrouwd

Het boeiende filmpje ‘Volhouder’ wat Jan-Willem heeft gemaakt over een plunderende ooievaar op het nest is een voorbeeld van die herkenning. Hoe kan het dat je bijna direct denkt: “dat is niet pluis”? Zelfs al voordat je hebt kunnen checken of er een ring om een poot zit. Het is het gedrag van de indringer op het nest. We kijken naar een variant van ‘opsporing verzocht’, want daar leer je ook de verdachte vreemdeling onderscheiden van degene die ergens thuishoort.

 

Wie is wie

Aan de zelfverzekerde manier van landen op het nest herken je Pa. Hij komt thuis. Dat zie je al bij de eerste landing na de winterperiode. En het is voor hem meteen duidelijk wat er wel of niet klopt rondom het nest. Maar het is meer dan alleen de vertrouwde omgeving. Doordat hij nu een nieuwe partner moest toelaten, valt nog beter op hoe verschillend van karakter elke ooievaar is. Het moet klikken en vervolgens moet je samen werken aan de onderlinge relatie. Want je kroost een goede thuisbasis bieden en als verstandige ooievaars laten uitvliegen gaat niet vanzelf.

In onderstaande video is goed te zien dat Ma2 (!) zich nog wat onzeker voelt zonder Pa. Maar het is duidelijk wel al echt haar nest. En ze raakt gelukkig, na wat extra inspectierondjes, ook steeds meer gewend aan onze aanwezigheid. Door geduldig te observeren leren mens en ooievaar elkaar zo steeds beter (her)kennen, en vertrouwen!

Pa en Ma2: steeds vertrouwder met elkaar (3 april 2024, video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs