Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Geen familie doorsnee

Anjo Schouten | woensdag 24 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 147x

U hoeft maar de chat te lezen of de clips te bekijken, het commentaar en de beelden spreken voor zich. De kuikens laten nu wel hun karaktertjes zien en mooi nieuws is dat de kleinste het stukken minder benauwd heeft. We hopen dat dit een stijgende lijn blijft. Hij/zij at een hele muis, een kleintje.

Als vrouw van huis is

Dan vliegen de muizen de kast uit. Natuurlijk met behulp van man, de muizen zelf zijn geheel niet actief. Maar de kuikens weten er inmiddels ook wel eentje te verorberen, stiekem, beetje uit het zicht. Als vrouw dan terugkomt gaat ze zoeken naar de muis. En de kuikens, die staan met een uitgestreken uilenbekkies wat naar de hoek te staren. Er zijn delen van de dag dat de kast bezaaid lijkt met halve muizen. Sommige komen na een graafpartijtje weer boven water, anderen liggen onder een grotere muis. Die kast is echt een zooitje.

Na middernacht

Dan lijkt het zooitje soms een spookhuis. Mieren kruipen in een oor van een dode muis, er hollen kevertjes rond, het lijken op doodgravertjes, maar zijn het vast niet. De schaduwen van de spin, prachtig effect. En buiten, daar lijken mini vliegende schoteltjes door het beeld te flitsen. Ik zou zeggen, kampvuurtje erbij, in de verte het gehuil van een wolf, verder niks meer aan doen.

De opvoeding

Voeden uilen op? Laat ik het maar de verzorging noemen. Vrouw krijgt steeds meer fans. Het is ook aandoenlijk hoe vrouw haar kuikens nog steeds warm wil houden. Hoe ze ze volstopt met muis, heel veel muis. Als ze in de nacht veel op pad is, telkens komt ze even luisteren op de tak, of gaat even naar binnen. Wat ik zelf erg leuk vond, hoe ze in de clip "in de klem" na de vreemde actie het kleinste kuiken even gaat knuffelen. En als mens zie ik dan "kom maar, mamma is niet boos". Een keer zag ik hoe vrouw een al wat aangevreten muisje voor een kuiken legde. Oefenmuis? En als ze wat rust wil, gaat ze middenin de kast staan. Helaas, dat werkt ook niet meer. Komt één van die snotporken aangelopen en staat ineens naast haar.
Beetje troost
Kortom, vrouw heeft het druk. Ze is de housekeeper, de mousekeeper, en bij het zien van haar houding als man met een prooi komt, nog een keeper. Blij dat een chatter dat benoemde. Als ze kon zou ze met een rechter nagel naar haar rechter oog wijzen. Voor de jongeren onder u, finale EK voetbal 1988, het gebaar van Hans van Breukelen.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs