Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Kuiken ringen in 2019

Door Bart Franken
Vogelbescherming

Geen Bling Bling voor Kuuk

Bart Franken | woensdag 15 april 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 810x

De afgelopen dagen kregen we meerdere vragen of het ringen dit jaar door zou gaan. Na overleg met alle betrokken partijen zijn we tot een besluit gekomen. In dit korte blog een uitleg hierover.

Het ringen van de bosuilen is een jaarlijks terugkerend evenement voor de Roofvogelwerkgroep Roerstreek. Helaas brachten de maatregelen rondom het coronavirus COVID-19 veel onzekerheid over of het ringen wel of niet door kon gaan. Met het verlengen van de maatregelen en de daarbij horende risico's is in overleg besloten het ringen van ons Beleef de Lente Bosuil kuiken niet door te laten gaan.

Waarom is besloten niet te ringen?

Het controleren van nestkasten en ringen van de bosuilen is jaarlijks een intensieve klus voor de Roofvogel werkgroep Roerstreek. Ruim 110 kasten verdeeld over midden Limburg moeten worden gecontroleerd op jongen om deze te ringen. Een groot aantal van deze kasten bevinden zich op locaties waar ook mensen aanwezig zijn. Denk aan boerenerven of tuinen van mensen zoals die van Jan. Het ringen doe je niet alleen. Dat heeft verschillende redenen. Het aantal handen wat nodig is en veiligheid zijn twee voorbeelden hiervan.

Omdat het risico te groot is met het coronavirus dat mensen met elkaar in aanraking komen en men zich in het werk niet volledig aan de maatregelen kan houden, is besloten het ringen niet door te laten gaan. In de regio wordt streng gecontroleerd op naleving van de maatregelen, mede omdat het zo dicht bij de Duitse grens ligt. Indien er geen dringende reden is (en ik hoor sommigen denken maar het ringen van een bosuil is toch echt geen dringende reden), maar er wel een samenkomst is, kan dit ook stevige boetes betekenen. Dit kan de vogelwerkgroep ook niet gebruiken.

Maar wat betekent dit dan voor het kuiken?

Dat betekent dat Kuuk geen identiteitsbewijs met zich mee krijgt. Hij zal als anonieme Bosuil de boeken in gaan. En met hem vele andere kuikens die nu buiten de camera's om groot worden. Indirect betekent dit dat er een gat komt in de belangrijke verzameling data van de roofvogelwerkgroep. Nu vangt men nooit 100% van de geringde uilen terug en zullen we van sommige geringde vogels nooit weten wat er van terecht is gekomen. Maar het blijft een gemis dat we van deze vogels dus veel minder gegevens zullen hebben in het belangrijke werk van de werkgroep.

Wil je toch weten hoe het ringen gaat?

Dan zijn er een aantal media en blogs van de afgelopen jaren waar je over het ringen terug kunt zien en luisteren. Hieronder staan er een aantal genoemd:

- 1Limburg video over het ringen in 2017

- Hart van Nederland item over het ringen van de kuikens in 2018

- Vroege vogels item over het ringen van de kuikens in 2015

- Blog over ringen van de kuikens in 2017

- Liveblog van het ringen van kuikens in 2019


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs