Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Zeearend man door Andries Dijkstra

Door Merel Zweemer

Geëmancipeerde zeearenden

Merel Zweemer | maandag 8 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 762x

Een relatie beginnen en gaan samenwonen is natuurlijk een leuk plan, maar hoe doe je dat dan met het huishouden? Bij vogels komt het meestal op vrouwlief aan om de boel op orde te houden. Nou niet bij het zeearend-koppel dat in de Alde Feanen zit. Daar worden de taken keurig verdeeld.
Zeearend man heeft twee donkere vlekjes op zijn staart.

Taakverdeling

Het begint al met de nestbouw. Hoe de arenden precies een nest bouwen, heeft Albert jullie al uitgelegd, en is ook te zien op de filmpjes. Maar het is leuk om te weten, dat man en vrouw beide takken afbreken en naar het nest slepen. Daarbij leggen ze ook samen de takken goed.

Naast dat het belangrijk is dat het nest lekker groot wordt, moet er ook een mooie nestkuil komen, waar uiteindelijk de eieren in worden gelegd. Dat heet in het Fries ook wel dobjen, ‘kuiltje draaien’. Steltlopers, zoals kievit of kleine plevier, doen dit op de grond. Dan krijg je een zanderig kuiltje waar de eitjes in worden gelegd. Bij de slechtvalken van Beleef de Lente zie je dit ook, daar draaien ze het kuiltje in de kiezels die de bodem van de nestkast bedekken. Zowel man als vrouw zeearend doen dit ook, in het met takken gemaakte nest. Ze gaan zitten en drukken met hun borst en buik de takken aan, zodat er een voldoende grote kuil ontstaat. Ze brengen ook zacht nestmateriaal zoals gras naar het nest, want het moet natuurlijk wel comfortabel zitten.

Tot slot is het dan tijd voor ‘proefzitten’. Dat is het vervolg op dobjen en ook de aankondiging van eieren! Alleen kan het nog wel even duren voordat het eerste ei gelegd is. Heb jij al meegedaan aan de ei-poll? We wachten met spanning tot het zover is!

Verschil man en vrouw

Via de website van It Fryske Gea wordt geregeld gevraagd hoe je de twee arenden uit elkaar kan houden. Vooropgesteld, het is ook lastig. Ik zal je bekennen dat ik het zelf ook nog niet helemaal onder de knie heb. Als beide dieren naast een meetlatje zouden staan, zou het duidelijk zijn, de vrouw is wat forser dan de man. Maar in het nest is dat moeilijk te zien. Gelukkig hebben de dieren ook nog individuele kenmerken. Bijvoorbeeld op de staart. Als ze die mooi spreiden, is het duidelijk. De man heeft twee donkere vlekjes op de staartveren en de vrouw heeft er drie. Maar als de staart niet mooi gespreid wordt, is ook dit lastig te beoordelen.

Je kunt het oefenen in de filmpjes, waar het makkelijk is om de beelden op pauze te zetten en er meerdere keren naar te kijken. En verder, kijk geregeld naar de webcam want al doende (in dit geval al kijkende) leert men!

Zeearend vrouw heeft drie donkere vlekjes op haar staart.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs