Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Gierzwaluw

Live

Scholekster

Live

Merel

Live

Boerenzwaluw

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Geduld is een schone zaak

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 14 april 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 209x

Zo langzamerhand kunnen we het eerste ei er wel zo ongeveer uitkijken. Maar geduld is een schone zaak. 14 april ligt nog steeds onder het schema voor het langjarig gemiddelde. Achter dat gemiddelde gaan echter grote verschillen tussen de jaren schuil. Vergelijk 2013 maar eens met 2014.

In 2013, een jaar met weinig muizen, kwam de gemiddelde legselstart uit op 27 april, 10 dagen later dan gemiddeld. Het jaar daarop, met een explosie aan bos- en veldmuizen, werd het eerste ei gemiddeld al op 7 april gelegd, 10 dagen eerder dan gemiddeld. Tussen 2013 en 2014 zat maar liefst 20 dagen verschil. Op legselniveau waren de verschillen nog veel groter. Kijk maar eens naar de bovenstaande figuur. De hoogte van de staaf geeft aan bij hoeveel legsels op die datum het eerste ei gelegd werd.

De jaren zijn bijna elkaars spiegelbeeld. In 2013 werd bij veruit de meeste nesten het eerste ei pas na half april gelegd, in 2014 was dat precies andersom. Waar 2022 op gaat uitkomen, laat zich lastig voorspellen. Daarvoor moeten we wat verder in het seizoen zijn als we aan de hand van de leeftijd van de jongen de legselstart kunnen berekenen.

Vooralsnog kunnen we met ons camerapaar alle kanten op en is geduldig afwachten het enige wat erop zit. Komt tijd, komt ei!

 


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs