Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Merel

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Linker jong met vis in slokdarm, staart steekt nog uit snavel (1 dag oud). Foto Cees van Kempen

Door Jelle Harder

Gedrag in het nest

Jelle Harder, IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek | vrijdag 21 april 2017 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 976x

De zesling zit nu tegen elkaar aan in afwachting van een visje. Pa en ma ijsvogel hebben twee belangrijke nieuwe taken. Voldoende kleine visjes brengen en ondertussen de jongen warm houden. Hoe verloopt dat in het nest? Gaat daar alles goed? Maar eerst een terugblik.
Kleine visjes voor de jongen. Foto www.jeroenstel.com

Terugblik

Afgelopen woensdag 19-4 was de geboorte van het eerste jong, om 17:57 uur. Om 18:32 uur was het tweede jong zichtbaar. Daarna bleef het spannend, zien we er nog meer? Op donderdag 20-4 om 00:58 uur werd gedacht dat er nog maar 3 eieren lagen. Dan zouden er al 3 jongen zijn.  Dit bleef onzeker tot 06:46 uur: 4 jongen en 2 eieren. En eindelijk de verlossende beelden om 09:38 uur: 6 jonkies in beeld! De hele procedure van uitkomen duurde daarmee circa 15,5 uur.

 

Jongen voeren

Al snel nadat het eerste jong was geboren kwam pa ijsvogel met een piepklein visje om te voeren. Om 19:11 uur een geslaagde eerste voedering. Dat voeren valt niet mee. Bedenk steeds dat het behoorlijk donker is in de nestkamer en zie dan maar eens een vis in zo’n bekje te krijgen… Gelukkig is er een klein hulpmiddel, de jongen hebben een wit eitandje en wat later is ook de snavelpunt wit. Pa en ma ijsvogel kunnen daardoor een snavel wat makkelijker vinden.

 

Jongen warmhouden

De kale jongen zullen de komende dagen zoveel mogelijk warm gehouden moeten worden. Het lichaam wordt nog niet beschermd door een donzen verenpak. Als de ene ouder de jongen warm houdt moet de ander op visvangst. Af en toe moet er van taak gewisseld worden. Kijk hiervoor zeker naar de clip van Marijcke, 20 april, 15:35. Hieronder de beschrijving ervan.

 

Stoelendans

Wonderlijk, vermakelijk en tegelijk wat angstig om te zien is het als ma ijsvogel op de jongen zit en ze warm houdt. Dan komt pa binnen met een visje voor een jong, ma moet nu opzij gaan of van het nest af maar doet geen van beide. Pa wil voeren en duwt met zijn snavel, waarin de vis zit, meerdere keren tegen ma aan: opschuiven graag! Het lukt niet, pa geeft het op en gaat met de vis naar buiten, eet die op en komt terug. Vervolgens is er een soort stoelendans bovenop het ijsvogelkroost, ma lijkt de winnares. Pa ijsvogel slaagt er toch in op de jongen te gaan zitten waarna ma de nestkamer verlaat waarbij ze nog een eischaal mee naar buiten neemt.

 


Doel van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek: Verbeteren van de broedmogelijkheden voor ijsvogels. Aanleg, controle en onderhoud van ijsvogelwanden. Bezoek de website van IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

IJsvogel Alle Beleef de Lente blogs