Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Gedaan met de rust!

Marieke van den Heuvel | donderdag 5 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 283x

Met de komst van de drie uit het ei gekropen slechtvalkkuikens kan het feest beginnen. Nou ja feest. Man en vrouw slechtvalk krijgen het druk met deze drie belhamels.
Onder vaders vleugels

Nu lijkt dat nog niet zo. De drie witte pluizenbolletjes zien er nog hulpeloos uit en dat zijn ze ook. Maar over een dag of veertig herken je ze niet meer terug. Om uit te groeien tot een mooie jonge slechtvalk zal er heel wat gegeten, gestoeid en geoefend moeten worden.

Reuzehonger

Hebben de net geboren slechtvalkkuikens 24 uur per dag. En dat zullen ze ook laten merken aan vader en moeder. Ze krijsen ongeduldig de heleboel bij elkaar. In het ei hadden ze namelijk ook 24 uur per dag hun voorraad eten tot hun beschikking. Later zullen ze meer een ritme krijgen van heel veel slapen en heel veel eten. Eigenlijk net als bij baby’s. Ze groeien hard. Na de eerste week zijn ze twee keer zo zwaar.

Gesloten oogjes

Net geboren slechtvalkkuikens kunnen nog niets zien. De oogjes zijn nog dicht of half gesloten in een spleetje. Ze zijn namelijk nog niet helemaal klaar. Na ongeveer zeven dagen zullen de oogjes open gaan. Dan gaat er een wereld voor ze open.

Onder moeders warme vleugels

De eerste tijd zitten de slechtvalkkuikens nog lekker warm onder  (meestal) moeders vleugels. Maar ook onder vaders vleugels is het goed toeven als moeders even niet beschikbaar is. Als ze uit het ei komen, is het donslaagje dat ze hebben nog heel dun. Ze kunnen dan nog niet goed hun eigen lichaamstemperatuur regelen. Tegen het einde van de eerste week begint het tweede dons door te komen. Als het tweede dons is ingegroeid, zijn ze beter instaat om zichzelf warm te houden.

Klunzig

Een wandeling door het nest zit er nog niet in.  Ze zijn nog nagenoeg blind. Ze wiebelen wat heen en weer. Maar als de oogjes open gaan en het tweede donslaagje begint te groeien, zullen ze zich iets meer gaan bewegen door het nest. Ook al ziet dit er wat klunzig uit door de naar verhouding te grote poten!

Het is inderdaad gedaan met de rust voor man en vrouw slechtvalk. We blijven ze volgen om te zien hoe de drie kleine witte pluizenbolletjes opgroeien tot mooie jonge slechtvalken.

 

slechtvalkkuikens van drie dagen oud falcoperegrinus.eu

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs