naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Slechtvalk

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Kauw

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Uitgevlogen

Lepelaar

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Havik

Tweede ei bij de huiszwaluw!   *   Bekijk de seizoenssamenvatting van de slechtvalken in beeld en woord!   *   M en V kerkuilen hebben de kast weer voor zichzelf!   *   De jonge huiszwaluw maakt zijn eerste vlucht!   *   De drie jonge ooievaar zijn volleerde vliegers geworden
Toon alle blogs & vlogs

Door Leo Daanen
Stork

Geboorte register Gennep

Leo Daanen, STORK | dinsdag 3 juli 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 324x

Hoe ziet het geboorte register van Gennep eruit ??
Pictochart: Barbara en Liesbeth

Geboorte register

Deze blog had ik vorige week al beloofd, maar daar kwam de snelle kersverse story van de ooievaar met Paling tussendoor, dus nu eindelijk mijn eerder beloofde blog. 

De Gemeente Gennep wilde wel eens een overzicht zien, van wat er in Gennep zoal geboren is in alle jaren. Nee niet hoeveel baby’s, maar dit keer hoeveel ooievaars die de baby’tjes komen brengen haha. Ik heb alles nagezocht en op papier gezet en het gehele overzicht met de digitale postduif naar Gennep gestuurd.

Legbatterij

Jeetje zeg, ik schrok er zelf van, moet je nou eens kijken wat “onze” Pa al op de wereld heeft gezet. Ja want onze Pa (7539) is al vanaf 2008 in Gennep. Hij heeft wel meerdere vrouwtjes versleten, maar blijft Gennep toch wel erg trouw moet ik zeggen. Vandaar ze ook vaak zeggen: Een ooievaar is meer nesttrouw dan Partner trouw en zie hier. 43 eieren in die jaren, het lijkt wel een legbatterij met kippen haha. 37 kuikens geboren, nou zoveel nageslacht heb ik in ieder geval (gelukkig) niet. 18 uitgevlogen kuikens (ikke maar 2 ;-). En in 2008 was Pa er ook al, maar daar had ik geen gegevens van.

Digitale postduif

Tsja en toen ik in excel alle gegevens met de digitale postduif naar Gennep gestuurd had, zat een poosje later die digitale postduif weer bij mij. De duif had deze ontzettend leuke “Pictochart bij zich, waar ik reuze blij mee ben. Want wat is dit leuk opgezet zeg, dat durf ik wel voor jullie allemaal te zeggen. Want ik denk dat jullie allen het hier wel mee eens zijn. Alleen die kuikentjes in de halve dop en dan die uitgevlogen kuikens, super leuk gedaan zeg. Als ik dan mijn Excel sheet erlangs leg, weet ik wel welke jullie de mooiste vinden haha.

Barbara en Liesbeth

Het is, mede door mijn aangeleverde gegevens, een heel mooi overzicht van het geboorte register op een schoorsteen in Gennep en wel op het 400 jaar oude Stadhuis.  Ook is goed te zien hoeveel eieren er gelegd werden, hoeveel kuikens daar uit kwamen en dan uiteindelijk hoeveel er uitvlogen. Met dank aan de Gemeente Gennep, voor de gastvrijheid, maar ook aan Barbara en Liesbeth natuurlijk voor de Pictochart, helemaal super.

P.s. In 2012 zijn door langdurige regenval en toen nog een niet zo goed water doorlatend nest, alle 4 de kuikens dood gegaan.

Ohh ja en "Jane Doe" is een term die vaker gebruikt wordt voor een vrouwelijk anoniem persoon ! Ma is niet geringd, dus vandaar Barbara deze term bedacht en gebruikte. Leuk hé 

Groetjes,  Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht