Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Geboorte met gluurders...

Bart Franken | dinsdag 24 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 781x

Ik vraag me af of al die dagen thuis werken me niet teveel zijn geworden. De spanning is om te snijden: "Hoor ik daar nou een piepje? Zou het? Nee, toch niet, het was buiten de kast". Niet alleen ik ben er druk mee. Ook veel kijkers hopen op de primeur van het eerste kuiken van beleef de lente 2020!

Ken je dat? Aftellen tot de dag dat je uitgerekend bent? Ik zie het wel eens bij kennissen of vrienden. Ze zijn zwanger en op het laatst is het aftellen tot de dag waarop ze uitgerekend zijn. "Hoe lang moet je nog?" ... "Oh jeetje, je bent er bijna. Nou aftellen zeker?" ... "Ben je er al klaar mee?"

Die uitrekendatum is ook maar een statistiek. Ja, we zijn in de medische wereld ondertussen zo ver dat we redelijk precies denken te kunnen schatten wanneer zo'n kleintje geboren wordt. En iedereen om je heen zit in spanning, je wordt gek van die vragen wanneer je bent uitgerekend. En als het er dan niet op de uitgerekende dag komt, tja... dan slaat toch de vertwijfeling soms wat toe. En wordt het nog spannender. Krijg je nog meer vragen: "Je was toch vorige week uitgerekend?", "Oh jeetje, is het er nog steeds niet?"

Ik heb het idee dat sommige kijkers eenzelfde soort gevoel beginnen te krijgen nu. Zeker als ik sommige cliptips van vandaag door lees. Want tja, het zou nu toch eindelijk eens moeten komen dat eerste kuiken...

Maar Bart, we zitten al op de 29ste dag voor het eerste ei... Wat nou als het vandaag niet uit komt?

Dan komt het morgen. Of overmorgen? Wie weet.. Misschien zitten we er wel helemaal naast. Ongetwijfeld krijgen jullie later van Renée nog eens de statistieken er bij. Maar ook bosuilkuikens zijn net als mensenkuikens wel eens te laat. 

We kunnen onze ogen niet van de cams afhouden... Hoe kunnen we nou precies zien wanneer het kuiken precies geboren is?

Moet je je even voorstellen dames. Tijdens de bevalling zitten meer dan 400 mensen live mee te kijken... Zou jij je bevalling zo live streamen? 

Als team bosuil houden we de beelden ook in de gaten. Elk jaar wanneer het eerste kuiken geboren wordt, voelen we ons toch allemaal een beetje als opa en oma. Dan feliciteren we elkaar en stellen we de geboorteakte op.

We proberen uiteraard zo precies mogelijk het tijdstip te bepalen van de geboorte. Vaak zie je wel iets aan het gedrag van moeder. Ze reageert altijd wel op het eerste piepje van het kuiken. Moet je je voorstellen, dat er ineens iets onder je beweegt en in je buik prikt. Dan zou jij ook even kijken wat dat precies is! En als het ei echt helemaal is uitgekomen, eet moeder vaak de eierschaal op.

En stel nou dat je het helemaal gemist hebt, omdat je in slaap was gevallen achter je scherm of omdat je er nu toch echt snel even uit moet omdat je hond anders zijn behoefte op je prachtige vloerkleed gaat deponeren: Geen nood! Clipmaker Emil houdt alles scherp in de gaten en zorgt als een professionele cameraman bij het kraambed van de bosuil er voor dat de eerste beelden voor iedereen terug te zien zijn.

Waarom we het precieze tijdstip van geboorte willen weten

Het is ongelofelijk spannend. Zeker ook voor de mensen die de ei-poll hebben ingevuld en hopen als winnaar uit de strijd te stappen. En de prijs? On-EI-ndige roem natuurlijk! 

Maar inderdaad, het hoeft voor ons niet zo heel precies. Het is leuk om de data te hebben, want zo kunnen we enigzins nauwkeurig de broedtijd bepalen. Maar dat komt niet op de minuut. En dat blijven natuurlijk ook maar statistieken... Want net als bij mensenbabies: Ze komen wanneer ze er klaar voor zijn!

 

Bart


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs