Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Gaat het morgen gebeuren?

Ronald van Harxen, STONE | vrijdag 29 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 748x

Ongelooflijk hoe het snel het gegaan is: 30 maart eerste ei, 30 april eerste jong en dikke kans dat 30 mei opnieuw een bijzondere dag wordt. De jongen zijn dan precies 30 dagen oud, de afgelopen jaren de leeftijd waarop het eerste jong zich buiten de kast waagt. Dat zou dus zo maar zaterdag kunnen.

Zondagavond zou ook kunnen, maar lang gaat het in ieder geval niet meer duren. Ze lijken er ook klaar voor te zijn. Vorige week werd - een beetje bij toeval - de sluis ontdekt en de afgelopen week werd het gathangen opnieuw uitgevonden. In 2015 verscheen de eerste op dag 30 op de tak, in 2016, 2018 en 2019 was het dag 31. De rest van de meute volgde meestal een of enkele dagen later. 

Het tijdstip waarop ze zich voor het eerst buiten waagden varieert, maar lag elke keer in de avond of de vroege ochtend. 2015: 20.31 uur; 2016: 22.17 uur en 2019 4.50 uur. Het precieze moment in 2018 ontging ons vanwege een storing, maar het zou zo maar eens wat later op de ochtend kunnen zijn geweest. Bij wijze van uitzondering.

Doordat ons drietal individueel herkenbaar is, kunnen we opnieuw precies volgen welke van de drie de eerste stap zet en wie de rij sluit. We zouden er een polletje aan kunnen wagen maar opnieuw eeuwige roem als prijs wordt een beetje eentoning en werkt inflatie in de hand.

Kostelijke beelden

Wat mij betreft breekt dan de mooiste periode van het steenuilenseizoen aan. Kostelijk om te zien hoe nieuwsgierig ze aanvankelijk zijn. En hoe onhandig ook. Hoe vaak hebben we niet ons hart vastgehouden als er een van de tak af leek te vallen. We herinneren ons ook nog 2018 toen er een van het dak afgleed en we het ergste vreesden. Uren later had hij echter zelfstandig de weg omhoog gevonden en verscheen hij voor de camera's alsof er niets gebeurd was. Prachtig ook te zien hoe de 'first encounters' met de andere aardbewoners veriepen. De verbaasde blikken dat een ekster en een specht oppervlakkig misschien wel op 'mij' lijken - 2 poten, snavel, vleugels - maar allemaal van die 'wilde' kleuren hebben. En een andere taal spreken.

Risico's

Gevaren zijn er ook. Er vliegt - hoewel hij  dit jaar nog niet voor de camera's is verschenen - nog steeds een sperwer rond. We herinneren ons uiteraard het jong uit 2018 dat door een bosuil van tak geplukt werd. Dramatisch moment. En zeker ook moeten we steenmarter niet uitvlakken. Al verwacht ik dat de schrikdraadinstallatie die Benno rondom de stam heeft geplaatst wel verhindert dat deze snodaard de boom in klimt. Hoe dan ook, alert zijn is en blijft het devies wil je niet in andermans nest belanden.

Dringend advies

Met de Pinksterdagen en mooi weer in het vooruitzicht is mijn (dringende) advies: cancel alle bezoek, haal de barbecue uit het vet, vul de drankvoorraad aan, huur een beamer met reuzenscherm, installeer u op het tuinterras en laat de dingen gebeuren. Dikke kans* dat u live getuige kunt zijn van de eerste stapjes op de nieuwe wereld. 21 juli 1969 verbleekt erbij, geloof me.

Bij de foto: 1 juni 2019 4:50 AM (MET). De eerste stap van linkspoot op de wereld buiten de kast.           (The first step of leftfeet on the new world).

* Disclaimer: In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs