Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Gaat het gebeuren?

Anjo Schouten | woensdag 22 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 156x

Het ziet er wel naar uit. Man brengt muizen, gisteren zelfs 3. Vrouw graaft zich suf. Ik denk dat het dichtmaken van de gaten in de schuur een bijzonder goed plan was. En ik vermoed dat man uil dat ook vindt, al zullen we het nooit weten. Wat gaan wij, de kijkers, meemaken?

Man met een muis

Zo zien we het graag. Tonen dat ie goed kan jagen, want als steenuilenvrouw heb je niks aan een groenteboer. Aan een bakker ook niet, al moet man wel voor het brood op de plank zorgen. De vaste kijkers zijn gewend aan het feit dat muizen in de kast tegen de wand worden gezet, kan nog komen, maar voorlopig lijkt de sluis een leuke voorraadkast? Vorig jaar was de sluis een mancave, wellicht dit seizoen een micecave?
Een dikke wom

Waarom een sluisje?

Buiten schuilt er veel gevaar, maar in de kast kan je zomaar een insluiper treffen. De steenmarter. Een mooi dier, maar die zal zich niet inhouden. Die zal de jongen, de eieren en eventueel ook een ouderuil pakken. Dat sluisje maakt het vrijwel onmogelijk voor de marter om in de kast te komen. De gevaren buiten zijn eindeloos. Verkeer, prikkeldraad, roofvogels overdag en de bosuil in de nacht. Maar niet te vergeten, verdrinking. Tegen dat laatste is wel een middel, een anti verdrinkingsmand waardoor de uiltjes weer veilig omhoog kunnen klimmen. Ik raad de kasthouders aan dat zeker eens te bekijken op de website van Stone.

Hoe zien jullie nu wie wie is?

In het donker lastig te zien, maar in de kast, man heeft een doorlopende wenkbrauw, zoals Frida Kahlo. Bij vrouw zit er een knipje in. Toch iets vaker de wenkbrauwen laten doen? Man heeft een meer streeppatroon op de kop, vrouw is meer van de spikkeltjes. Ik lees vaak van het vrouwtje is groter. Nou, ik vind het knap om dat bij steenuilen te zien. Het gaat eenvoudiger worden als er eitjes komen, vrouw doet het broeden. Tenzij we een vreemd koppel hebben. En mocht u als nieuwe kijker zich ongerust maken als er een eitje ligt en zij gaat er niet op zitten? Niet nodig. Ze gaat niet gelijk op een eerste ei broeden. Pas op het (voor)laatste en ook dat bouwt ze langzaam op. Ik kan niet anders zeggen dan; blijf kijken, blijf of wordt dol op deze leuke vogels.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs