Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Door Ronald van Harxen
Kauwenwerkgroep Nederland i.o

Gaat het er nog van komen?

Ronald van Harxen | woensdag 3 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 901x

Het is nu een week geleden dat ik de takken uit de kauwenkast verwijderde om de holenduiven een kans te geven. Ze willen o zo graag, maar de kauwen geven ze vooralsnog geen schijn van kans. Het lijkt ze niet gegund dit jaar. Gaat het ze nog lukken voor sluitingstijd een ei te leggen?

Moe gestreden?

Eerlijk gezegd vrees ik er een beetje voor. Dagelijks wordt er wel een robbertje gevochten, maar de kauwen trekken steeds aan het langste eind. Waarom die hun nestkast zo fel verdedigen is me eerlijk gezegd een beetje een raadsel. Het lijkt er niet op dat ze echt plannen hebben nog een legsel te produceren. Desondanks komen ze dagelijks meerdere keren de kast inspecteren. Als er op dat moment holenduiven aanwezig zijn, worden deze het leven zuur gemaakt. Het lijkt wel een beetje op duifjepesten. Ik heb de indruk dat de duiven het ondertussen een beetje moe zijn, Ze laten zich steeds minder zien en dringen ook minder aan dan in de eerste paar dagen.

Onderaan in de pikorde

Vandaag verschenen ze plotseling weer bij de steenuilenkast, waar ze prompt op de huid werden gezeten door een van jongen. Zelfs toen ze met zijn tweeën op het dak zaten, schroomde de jonge steenuil - 64 dagen oud - niet ze ervan af te jagen. Arme duiven. Het leven is hard als je onderaan in de pikorde staat. Zowel steenuilen als kauwen zijn ze te sterk af en zo lang die nog belangstelling hebben voor de kast, maken ze geen schijn van kans. Geluk bij een ongeluk is wel dat er nog geen eieren of jongen in de kast waren toen de buurtmarter weer eens langs kwam. Had deze geroken dat er wat te halen viel, was slecht met de duiven af gelopen. 

Een eigen kast?

Volgend jaar een kast erbij hangen voor de holenduiven, werd in de chat al geopperd. Zou inderdaad kunnen, maar als die kast ook door de kauwen geschikt bevonden wordt, dikke kans dat die hem kraken. Hebben we er nog een paartje kauwen bij. Kunst is een zodanige kast te ontwerpen waarin de holenduiven zich wel thuis voelen en de kauwen niet. Verschil tussen beide is denk ik dat holenduiven een meer open nestplek niet per se mijden. Ze broeden bijvoorveeld vaak in de kop van een knotwilg, iets wat kauwen niet echt doen. Tenminste niet als er geen echte holte in is. We gaan er eens over denken. Wat mij betreft hebben ze hun plek volgend jaar wel verdiend!


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kauw Alle Beleef de Lente blogs