Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Bosuil

Live

Zeearend

Binnenkort

Slechtvalk

Binnenkort

Ooievaar

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Binnenkort

Visarend

Binnenkort

Boerenlandvogels

Toon alle blogs & vlogs
Wat een mooi kastje ! (red: maar helaas niet ons camerakastje), foto: Mark Hessels

Door Mark Hessels

Gaat het dan toch een keer lukken ?

Mark Hessels | zaterdag 14 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 274x

Wie herinnert zich nog die prachtige beelden van de gekraagde roodstaart van 2020 ? Waarschijnlijk niet zoveel mensen, want hoewel het prachtig was, was het ook veel te snel voorbij. Vrouw wenste niet voor de camera te poseren en koos een ander plekje. Dit jaar gaan we het toch weer proberen.
Een van de eerste verkenningen van de camerakast.

Veel te vertellen

Dus afgezien van die prachtige momenten van 2020 hebben we eigenlijk een nieuwe soort, een nieuwe locatie en een nieuw team Gekraagde Roodstaart. Veel te vertellen dus, dus laten we maar gewoon bij het begin beginnen.

 

Bosvogel of erfvogel ?

De meeste mensen kennen de gekraagde roodstaart als een typische bosvogel. In de oost-Achterhoek kun je echter bijna geen boomrijk erf oprijden of je komt er een gekraagde roodstaart tegen. Wij horen ook bij de gelukkigen die deze prachtvogel ieder jaar op ons erf hebben en dit jaar doen we een tweede poging om ze te verleiden voor die ene nestkast met camera te kiezen; extra spannend dus hoe dit broedseizoen gaat verlopen.

 

De locatie in vogelvlucht

De camerakast hangt in een hooiberg. In deze hooiberg hebben ze in 2019 twee succesvolle nesten achter elkaar gehad in 2 verschillende kastjes. Nu dus maar duimen dat ze het nieuwe camerakastje net zo aantrekkelijk gaan vinden. Omdat in 2020 het kastje door V werd afgekeurd heb ik het afgelopen winter wat ‘verouderd’ en de bodem bedekt met wat houtmolm van een verrotte boomstam.

In deze hooiberg wonen nog heel wat meer beesten. Eén van de spannendste buren is waarschijnlijk de kerkuil-familie, maar in 2019 zijn ze toch echt zelf op 3 meter van deze buren gaan broeden terwijl er nog andere keuzes genoeg zijn op het erf. En ook in de daaropvolgende jaren hebben ze al regelmatig onderzoeksbezoekjes gebracht aan de kerkuilenkast.

De kerkuilenfamilie draait ook mee in Beleef de Lente en in 2020 terug is er een prachtig filmpje gemaakt om de locatie een beetje toe te lichten. Als je naar deze Vlog gaat krijg je gelijk ook een goede indruk van de leefomgeving van de gekraagde roodstaart.

 

Team gekraagde roodstaart

Zoals bij alle vogels van Beleef de Lente is er een heel team vrijwilligers bezig achter de schermen om filmclipjes te maken, blogs te schrijven, vragen te beantwoorden of om mee te draaien in de chats. Voor de gekraagde roodstaart zijn we met zijn 6-en. Frank, Harold en ik (Mark) zullen de blogs verzorgen. Nina en Jan zijn onze clipmakers en onze mod draait mee in het clubhuis. De komende tijd ga je ons allemaal wel op een of andere manier voorbij zien komen.

 

Kom maar op !

Wij staan te trappelen om te mogen beginnen. Het mannetje is al weer een paar weken op het erf en heeft het camerakastje zeker op zijn shortlist van opties staan (zie ook deze clip als bewijs). Pas op 12 mei zag ik voor het eerst ook een vrouwtje op het erf en de vonken spatten er meteen vanaf tussen deze twee. Dezelfde dag nog zag ik het vrouwtje met nestmateriaal vliegen en ze vloog naar….. een ander kastje 😰. Dat wil nog niet zo heel veel zeggen, maar echt een goed begin is het natuurlijk ook niet. Voorgaande jaren wisselden ze nogal eens van plan en begonnen uiteindelijk met eileg in een heel ander kastje dan waar ze steeds bezig waren geweest. En mocht ook dit jaar het eerste legsel niet voor de camera zijn, dan hebben we waarschijnlijk nog een kans bij het tweede legsel; we wachten in spanning af.

Tot die tijd is de eindclip van 2020 ook een echte aanrader als voorproefje van hoe mooi het hier kan gaan worden.

 

En gelijk aan de slag met de inrichting, want V kan ieder moment arriveren uit Afrika.

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gekraagde roodstaart Alle Beleef de Lente blogs