Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Toon alle blogs & vlogs

Gaat het dan echt gebeuren ?

Mark Hessels | vrijdag 23 april 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 60x

Wie herinnert zich nog die prachtige beelden van de gekraagde roodstaart van vorig jaar ? Waarschijnlijk niet zoveel mensen, want hoewel het prachtig was, was het ook veel te snel voorbij. Vrouw wenste niet voor de camera te poseren en koos een ander plekje. Dit jaar gaan we voor de herkansing.
14 april: M al een paar dagen op het erf en even op kennismakingsbezoek bij de buren.

Veel te vertellen

Dus afgezien van die prachtige momenten van vorig jaar hebben we eigenlijk een nieuwe soort, een nieuwe locatie en een nieuw team Gekraagde Roodstaart. Veel te vertellen dus, dus laten we maar gewoon bij het begin beginnen.

 

Bosvogel of erfvogel ?

De meeste mensen kennen de gekraagde roodstaart als een typische bosvogel. In de oost-Achterhoek kun je echter bijna geen boomrijk erf oprijden of je komt er een gekraagde roodstaart tegen. Wij horen ook bij de gelukkigen die deze prachtvogel ieder jaar op ons erf hebben en dit jaar doen we een tweede poging om ze te verleiden voor die ene nestkast met camera te kiezen; extra spannend dus hoe dit broedseizoen gaat verlopen.

 

De locatie in vogelvlucht

De camerakast hangt in een hooiberg. In deze hooiberg hebben ze in 2019 twee succesvolle nesten achter elkaar gehad in 2 verschillende kastjes. Nu dus maar duimen dat ze het nieuwe camerakastje net zo aantrekkelijk vinden. Omdat vorig jaar het kastje door V werd afgekeurd heb ik het afgelopen winter wat ‘verouderd’ en de bodem bedekt met wat houtmolm van een verrotte boomstam.
In deze hooiberg wonen nog heel wat meer beesten. Eén van de spannendste buren is waarschijnlijk de kerkuil-familie, maar in 2019 zijn ze toch echt zelf op 3 meter van deze buren gaan broeden terwijl er nog andere keuzes genoeg zijn op het erf. En ook dit jaar hebben ze al weer een kennismakingsbezoek gebracht aan de kerkuilenkast.
De kerkuilenfamilie draait ook mee in Beleef de Lente en in 2020 terug is er een prachtig filmpje gemaakt om de locatie een beetje toe te lichten. Als je naar deze Vlog gaat krijg je gelijk ook een goede indruk van de leefomgeving van de gekraagde roodstaart.

 

Team gekraagde roodstaart

Zoals bij alle vogels van Beleef de Lente is er een heel team vrijwilligers bezig achter de schermen om filmclipjes te maken, blogs te schrijven, vragen te beantwoorden of om mee te draaien in de chats. Voor de gekraagde roodstaart zijn we met zijn 6-en. Marlon, Kelvin en ik (Mark) zullen de blogs verzorgen. Nina is onze clipmaker en twee mods draaien mee in het clubhuis. De komende tijd ga je ons allemaal wel op een of andere manier voorbij zien komen.
Wij staan te trappelen om te mogen beginnen en net als vorig jaar zijn de verkenningen van het kastje begonnen. Maar gaan ze nu ook echt hun nest bouwen hier; we wachten in spanning af.

Tot die tijd is de eindclip van 2020 een echte aanrader als voorproefje van hoe mooi het hier kan gaan worden.

22 april: M (links) en V (rechts) voor het eerst beiden in de camerakast

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Gekraagde roodstaart Alle Beleef de Lente blogs