Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Mark Hessels

Door Ben Mombarg
Beleef de Lente

Full House

Ben Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | maandag 31 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 483x

Op moment van het schrijven van dit blog is het niet echt duidelijk hoeveel kuikens er exact zijn en hoeveel eieren er nog over zijn. Duidelijk is het wel dat het een drukte van belang is binnen het kerkuilengezin en dat het voorspoedig gaat op dit moment.
Foto André Eijkenaar

ONTWIKKELING

Het tweede donskleed van de kuikens is halverwege de derde week volledig. Het bedekt vrijwel het gehele lichaam, behalve de buikzijde waar nog een kale plek aanwezig is. De pullen werken kleine prooidieren in zijn geheel naar binnen. De ogen zijn op de twintigste dag volledig geopend en de pupil is donkerblauw. Aan de voorzijde van de kop verschijnt een hartvormig figuur van dons. Ze gebruiken hun loopbeen niet meer om zich in het nest te verplaatsen.

Voor de overlevingskansen van de kerkuil-jongen is het van groot belang dat zij gaan ‘bedelen’ om voedsel. De jonge kerkuilen sperren niet vanzelf zoals dat wel het geval is bij vele andere vogelsoorten. Vrouw kerkuil stimuleert het bedelgedrag gedurende de eerste dagen door ‘chittering’, waarop het jong met een iel ‘gechitter’ haar roep beantwoord: het jong richt zich op en opent de snavel, zodat vrouw kerkuil kan beginnen met voeren.

RANGORDE

Bij het ouder worden van de jongen ontstaat er een rangorde in het nest: de grootste, in de meeste gevallen ook de oudste, staat vooraan in de rij en ontvangt als eerste het voedsel. Raakt het oudste jong verzadigd, dan verlaat het zijn gunstige positie en sluit weer achteraan in de

SPANNEND

Het blijft spannend of man- en vrouwkerkuil er de komende tijd in slagen om voldoende voedsel te blijven aanvoeren om de jonge kerkuilen groot te krijgen. Het is nog steeds een groot gezin en de jongen lusten steeds meer. Man- en vrouwkerkuil gaan in deze periode steeds vaker jagen om hun kroost voorspoedig groot te krijgen.

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs