Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Fûgel-hokje gedoch

Peter de Vries, NIOO | dinsdag 24 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 784x

Afgelopen week belde ik met mijn pa. Fries om utens, al ver in de 80, maar fit en levenslustig als altijd. Het gaat over koetjes, kalfjes en natuurlijk corona. Hij maakt zich wel zorgen, maar nuchter als altijd laat hij zich de kop niet gek maken. Dan komen we te spreken over mijn werk.

‘Begjint it fûgel-hokje gedoch no wer’ zegt hij. Ik kan een glimlach niet onderdrukken en zeg ‘ja, dat gedoch beginnt wer’. En zo is het maar net, we gaan weer beginnen met het ‘vogelkastjes-gedoe’.
 
Officieel begon voor mij het ‘gedoe’ afgelopen dinsdag. Om een idee te krijgen hoe het ervoor staat met het seizoen, heb ik al mijn eerste rondes gelopen. Ik zal even uitleggen hoe dit werkt. In het gebied dat ik onder mijn hoede heb (de Hoge Veluwe) hangen in totaal ongeveer 440 nestkasten. Dat is veel te veel om allemaal in een dag te controleren. Daarom hebben we het gebied opgedeeld in deelgebieden, vier in totaal. Elke dag controleer ik een ander gebied. Zo ook de afgelopen dagen, elke dag een nieuw gebied afgelopen/gefietst. In totaal heb je dan zo’n 100 kasten per keer te controleren.
 
Op dit moment zijn bijna alle kasten nog leeg, in totaal had ik vijf beginnende nesten van pimpelmezen (die zijn altijd eerder dan koolmezen) en ongeveer evenveel beginnende nesten van boomklevers. Dit stemde tot tevredenheid. Omdat we precies bijhouden hoe de nestbouw verloopt is het belangrijk dat we op tijd, voordat die nestbouw van start gaat, de eerste rondes lopen.
 
We noteren heel nauwkeurig hoever het met de nestbouw is. Hiervoor gebruiken we al tientallen jaren steeds dezelfde codes. Een voorbeeldje van zo’n notatie is: 2/4 vM K, hier staat dan 2 april, veel materiaal koolmees. Zo hebben we verschillende codes waarmee we aangeven: wM = weinig materiaal, bodem kast niet bedekt; vM = veel materiaal, bodem bedekt; HVN = half compleet nest, nog geen veren/haren; bijna N = nest met paar veren/haren
 

Vandaag (24 maart) heb ik ook mijn rondes gelopen, en ook nu was het nog heel erg stil en rustig in de nestkasten. Bijna geen verandering ten opzichte van vorige week. Ondanks het mooie weer en de zon die de laatste dagen bijna non-stop schijnt, is het nog koud en kaal in het bos. De wind is hard en schraal en de nachten zijn ook nog koud. Dat zorgt ervoor dat alles nog even in de startblokken blijft staan. Mijn voorspelling? Volgende week gaat het los, dan ‘giet it oan’ zoals wij Friezen dat zo mooi kunnen zeggen ;-)

 

Boekje 3 en de kaart met nestkasten die ik vandaag mocht controleren

NIOO

Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met meer dan 300 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De NIOO-ers bestuderen organismen, populaties, levensgemeenschappen en ecosystemen. Samen onderzoeken ze de volle breedte van planten-, dier- en microbiële ecologie, zowel op het land als in het water. Bezoek de website van NIOO


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs