Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Overzicht op het dak van het Oude Stadhuis, met nest, schoorsteen en webcam

Door Leo Daanen
Stork

Flikflooien !

Leo Daanen, STORK | dinsdag 23 juni 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 743x

We zien best vaak dat een van de ouders weg is, of beide ouders niet bij de kuikens zijn, waar zijn ze dan toch?
Foto Mihari: Kuikens in het nest en Pa en Ma, die staan gewoon op de andere schoorsteen !

Opdonders

Opvoeden valt niet altijd mee, bij ons mensen niet, maar ook bij ooievaars is het soms lastig. Blijf je als ooievaar de gehele dag bij ze, dan zitten ze bijna continu aan je snavel te pikken of te trekken. Met andere woorden: komt er nog wat eten uit of niet? Met kleine kinderen is dat soms ook wel zo; dan stop je ze even in bed en dan heb je even rust en tijd voor jezelf of voor elkaar haha. Ooievaars stoppen ze natuurlijk niet in bed, die laten ze gewoon alleen en gaan dan of voedsel zoeken of met elkaar wat op stap. Even eruit en geen gezeur van die kleine opdonders aan je hoofd ;-)

Privacy

Even wat tijd dus voor jezelf of voor elkaar natuurlijk, want ook de band moet goed blijven. Bij de mens is dat ook zo hoor, af en toe even op jezelf in een hoekje met een boekje (rijmt ook nog). Of even tijd voor elkaar om ook even die band onder elkaar goed te houden. Ja en de een doet dat zus en de ander doet dat zo, maar daar ga ik hier maar even niet verder op in haha. Noem het gewoon even wat privacy hebben en samen knuffelen en dan dus liever niet in het bijzijn van de kinderen ;-)

Maar Pa en Ma toch !

De jonge ooievaars zijn groot genoeg om met regelmaat alleen te blijven. Pa en Ma gaan dan wat boodschappen doen in de versmarkt, ja de vers gemaaide weilanden leveren vaak veel voedsel op. Je bent dan even lekker op jezelf in dat vers gemaaide weiland. Ohhh joh, alleen al die geur van dat hooi ruikt zo heerlijk, dat geeft al rust. Of lekker even samen zijn en de band die je met elkaar hebt weer wat opkrikken. Mihari stuurde mij enkele foto’s van Pa en Ma op de andere schoorsteen. Tijdens hun partijtje flikflooien, zitten ze recht tegenover de jeugd die alles af kunnen kijken. Maar Pa en Ma toch! Dat doe je toch niet waar de jeugd bij is?! Haha. Dank je Mihari voor de leuke foto’s.

De foto’s waren zo leuk, daar moest een verhaaltje/blog bij hoor, dus bij deze. En nu weten jullie meteen waar ze ook vaak staan te flikflooien, als ze niet bij de kuikens zijn ;-)

Groetjes, Leo.

Foto Mihari: Pa en Ma staan even hun band wat intiem te versterken oftewel te flikflooien, de jeugd kijkt toe vanaf het nest ;-)

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs