naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Live

Bosuil

Live

Lepelaar

Live

Kerkuil

Live

Steenuil

Live

Koolmees

Live

Kauw

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Huiszwaluw

Live

Voedertafel

Live

Havik

Eerste jonge slechtvalk uit het ei gekomen!   *   Een paasgroet van de ooievaars   *   Alle eitjes van de koolmezen uitgekomen   *   Ook laatste ei van de lepelaars is uitgekomen   *   Vierde kuiken gezien in achterste berkcamnest
Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Fijn die regen!

Arda van der Lee, STORK | donderdag 31 mei 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 292x

De maand mei gaat de boeken in als de warmste maand sinds ooit. Behalve veel zon was het ook een erg droge maand. Met als gevolg knetterharde grond. Hoe vind je daar nog regenwormen?
Arda van der Lee Rivierkreeft smaakt prima

Gelukkig zijn de jongen in Gennep al een paar weken oud en hebben de ouders toen ze heel klein waren genoeg eiwitrijke wormen kunnen vinden. Maar op nesten met jongere kuikens dreigt hongersnood als de ouders niet voldoende regenwormen kunnen vinden.

Ringslang 

Op het nest in mijn tuin zijn in het Pinksterweekend drie kuikens uit het ei gekropen. Ik kan daardoor nauwkeurig volgen wat de ouders aan voedsel brengen. En dat was van alles, behalve regenwormen. Het jongste kuiken is dan ook al snel door gebrek aan voedsel gestorven. 

De ouders vinden prooien genoeg, maar die zijn nog niet geschikt voor de kleine kuikens. Gisteren zag ik er eentje worstelen met een 'superworm', maar het lukte niet om hem in te slikken. Met de verrekijker zag ik dat het een rinslang was, die vervolgens maar smakelijk door de oudervogel zelf werd opgegeten.

Rivierkreeft 

Het opbraken kostte de ouders vaak erg veel moeite, niet zo raar als je een krop vol rivierkreeften hebt. Als blijkt dat de jongen die ook niet naar binnen krijgen, pikt de ouder ze zelf maar weer op met de punt van de snavel en gooit ze vervolgens behendig achterin de keel. Dat smaakt naar meer........ Rivierkreeften in alle maten zie ik zo voorbijkomen. Wel goed dat ze niet blijven liggen, straks krioelt het hele nest ervan. 

Regen

Ik ging me steeds meer zorgen maken over de overlevingskans van de jongen. Totdat......... het gisteren ging regenen en de hele avond bleef regenen. En jawel, vanochtend zag ik dat er wormen werden gebracht. What's in a name? REGENwormen! En vanavond was er weer een geweldige stortbui. Hoe blij kan je worden van regen?!


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht