Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Female touch

Ronald van Harxen, STONE | maandag 6 juni 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 312x

Werd de vogelaarswereld enkele decennia geleden nogal vooral door mannen bevolkt, inmiddels is dat grondig veranderd. Ook onder vrouwen is 'vogelen' een populaire hobby geworden; kijk alleen maar eens naar Beleef de Lente. Ook in steenuilenland verwelkomen we steeds meer vrouwelijke ringers.

Nieuw record!

En dat is mooi nieuws. Hoe meer mensen zich voor steenuilen inzetten, hoe beter. De dame met de Fuchsia roze vingernagels van de foto is er zo eentje. En gelijk maar even een record gevestigd: de oudste steenuil ooit! Geringd op 6 juni 2006 door Anton M in Barchem en op 7 mei van dit jaar in Megchelen in een nestkast aangetroffen door mieuwbakken gecertificeerd ringer Kristel Kok, een afstand van bijna 27 kilometer. Als de oma (steenuil) in kwestie op dit moment nog leeft - en er is geen reden om aan te nemen waarom dat niet zo zou zijn -  is het vandaag precies 16 jaar geleden dat ze is geringd. 

Spitsenonderzoek

En passant schopt ze (de dame, niet de steenuil) ook het fabeltje dat vrouwen bij voorkeur hoog op een tafel staan als er ergens muizen gespot worden, aan gruzelementen. In de spouwmuren van haar huis ving ze zeven huisspitsmuizen die ze een muizenwaardig levenseinde gunde door ze in een steenuilenkast te deponeren. Klein experimentje - de spitsen waren dood - om te onderzoeken of honger inderdaad rauwe bonen zoet maakt. Toen ze drie dagen later terug kwam, waren ze schoon op. Naar we aannemen verhuisd naar een steenuilenmaag. 

Nog meer dames

Eerder schreef ik over het Duitse meisje dat het met een Nederlandse jongen aanlegde. Inmiddels heeft er zich een tweede jongedame uit ons buurland gevestigd. Ze had er vanuit Hamm (BRD) een knap eind vliegen voor over - 82 kilometer maar liefst - om in Meddo, net 250 meter over de grens, uit te lucht te vallen . Mission accomplished, als het een Engelse dame was geweest. 'Mission erfültt' klinkt net effe wat minder gelikt.

Foto in de header: Dochterlief Heinen.

Foto: Kristel Kok

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs