Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Roos Tol

Familiebad

Roos Tol | woensdag 16 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 110x

De vijver is deze dagen een familiefeestbad voor de Paridae. Ze waren aldoor al zeer aanwezig, maar nu is het nauwelijks meer bij te houden. Mezen, wanneer je maar kijkt! Pa, ma en de kinderen, hun aanhang en nog wat vrienden. ’t Is zeker gratis voor meerpersoonshuishoudens?!

Pimpelmees (Parus caeruleus, Cyanistes caeruleus) en koolmees (Parus major) voeren momenteel de lijst aan, in ieder geval wat betreft de aantallen.
Roodborst en merel laten zich ook niet onbetuigd, maar die komen niet in groepen.

Maar heel stilletjes liet zich een ander lid van de mezenfamilie ook al verschillende keren zien. Eén die we misschien niet zo gauw in onze tuin waarnemen, tenzij die grenst aan een bos met naaldbomen. De zwarte mees.

Deze kleinste van de Nederlandse mezensoorten presteerde het om zich steeds te laten zien als een andere, opzienbarende soort voor ophef zorgde: de salamander, de reiger en de vos.
Ja, zo kom je nooit in de hoofdrol.
Bij deze dan!

Parus ater

Hij mist het flamboyante van de koolmees en het lawaaierige van de pimpelmees, dit ukkie. Een centimetertje of 11 groot tegen de 15 van de koolmees; 8 tot 10 grammetjes zwaar (koolmees: 17).
Een verfijnd meesje in blauwgrijs bovenkleed en bruinwit onderkleed. Een relatief groot koppie met zwart petje en witte wangvlek net als de koolmees (en andere mezen), maar dan met witte nekvlek en twee fijne witte vleugelstreepjes.
Hij klinkt als een astmatische fietspomp.

De zwarte mees nestelt in boomholtes, gaten, nissen, nestkassen en bij gebrek aan dergelijke holtes zelfs in een gat op de grond, tussen boomwortels bijvoorbeeld. Het nestje is van mos en spinrag, bekleed met pluis en haren.
Eenmaal samen blijft een koppel voor het leven bijeen.

Hij eet spinnetjes en insecten, larven, rupsen; in de winter het zaad van onder andere de fijnspar. Dan lust hij ook zonnebloempitten, hennepzaad en nootjes.

Gevoelig

De Nederlandse zwarte mees is geen trek- maar een standvogel. Eens in de zoveel jaar evenwel trekken, tussen half september en half november, tienduizenden zwarte mezen uit Oost-Europa en Rusland door ons land!

Helaas staat de zwarte mees op de Rode Lijst van Nederlandse Broedvogels onder de noemer gevoelig. Hun aantal neemt al jarenlang gestaag af.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Vijver Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht