Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Fabeltjeskrant

Engbert BDL | vrijdag 5 maart 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 750x

Verscheidene jaren zaten we om 19.00 uur ’s avonds aan de buis om te horen wat Meneer de Uil ons weer te vertellen had. Maar bij onderstaand bericht heb ik jaren zo mijn gedachten gehad: “In mei leggen alle vogels een ei, behalve de Koekoek en de Griet, die leggen in de meimaand niet”.

De koekoek is bij iedereen wel bekend, althans zijn roep, die je al vroeg in het voorjaar kunt horen. Vooral vroeg in de morgen. De koekoek is een broedparasiet, dat wil zeggen dat zij haar eieren afzet in het nest van een andere broedvogel. Bij voorkeur in de nesten van insectenetende broedparen. Geen vogel heeft de mensen van oudsher tot zoveel bijgeloof en volksgebruiken geïnspireerd.


Gr-wie-to

Dan de griet, verbastering van de grutto, deze benaming heeft de vogel omdat het geluid dat ze voortbrengt lijkt op Gr-wie-to en een nasaal kwieit. De Hollandse naam zit al in het geluid verborgen. Maar wij kijkers van Beleef de Lente weten wel beter, binnen enkele dagen zal ons eerste Bosuilenjong al geboren worden, en zoals u waarschijnlijk al gezien heeft, heeft de oehoe ook al eieren gelegd


In het bos waar ik al meerdere jaren nestkastonderzoek doe, heb ik afgelopen jaar op 30 april bij zo’n 80 nestkastjes meer dan 600 eieren geteld van Kool- en Pimpelmezen.


Dus de uitspraak  van Meneer de Uil zullen we dan maar als ”fake news” beschouwen.


EngbertVind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs