Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eyecatchers en sluiswachters

Pascal Stroeken, STONE | donderdag 1 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 167x

Vandaag wilde ik mijn blog wijden aan de schoonheid van steenuiljongen. Nou zie ik dat Anjo mij al beetje voor was met haar woensdagblog. En logisch, want je kunt er nu eenmaal niet om heen: steenuilen zijn heel aantrekkelijk om naar te kijken. Moeten ze zich alleen niet verstoppen.

Schoonheid moet overigens niet verward worden met reinheid. Daar zijn jonge steenuilen niet zo van. (Volwassen steenuilen trouwens ook niet). Maar dat heeft u natuurlijk al lang gezien. Anders dan andere holenbroeders, zoals mezen, verwijderen de ouders de uitwerpselen van hun kroost niet als handzame pakketjes uit de kast. Jonge steenuilen schijten gewoon lekker tegen de muur. De inhoud van het nest bereikt inmiddels een climax van ophoping van schijt, (vertrapte) braakballen, veren en andere prooirestanten in alle gradaties van vers – al dan niet met gevuld met maden – tot ingedroogd. Ik zou u graag ook eens laten meeruiken đŸ˜‰. Gelukkig voor hen zijn steenuilen niet zo van het ruiken.

Goede conditie

Dat alles doet niets af aan een goede gezondheid en conditie van de jongen. Die ziet er prima uit. We zien levendige, ondernemende jongen die in goede gezondheid opgroeien. Het verenkleed ontwikkelt zich nu rap, de slagpennen (vleugels) groeien gestaag en de jongen oefenen al regelmatig hun vleugelspieren. Ze maken zich langzaamaan op voor de volgende fase in hun jonge leven, dat van takkeling. Naar verwachting zullen we begin of toch zeker in de loop van de volgende week het jong met het meeste lef zijn eerste stapje buiten de kast zien doen.

Ringen, meten, wegen

Maar niet voordat ze zaterdag een bezoek krijgen van het consultatiebureau en de burgerlijke stand. Het is al vaker benoemd in de blogs: we zijn heel benieuwd naar hun gewichten. Die moeten haast wel bovengemiddeld zijn. Iets dat we overigens dit jaar tot nu toe ook zien bij andere – vroeg gestarte – nesten waar we de jongen al hebben geringd. In vrijwel al die nesten zijn de jongen zwaarder (tot fors zwaarder) dan het ‘streefgewicht’ dat volgens het groeiboekje bij hun leeftijd hoort.

Dat weerspiegelt de goede voedselsituatie dit jaar. Al hebben we wel de indruk dat het aanbod aan muizen in de loop van het voorjaar is afgenomen, getuige het afnemende aantal muizen dat we lopende het seizoen aantroffen in de voorraden bij nesten met kleine jongen. Het is nog te vroeg voor conclusies, maar het zou niet verbazen als met name de vroege steenuilennesten, zoals bij de webcam, het meest hebben geprofiteerd van een overdadig voedsel- /muizenaanbod. De komende weken zullen we hiervan een beter beeld krijgen.

Oogverblindend

Nog even terugkomen op de schoonheid van jonge steenuilen. Bij zowel oude als jonge steenuilen eisen hun uitgesproken ogen toch wel de meeste aandacht op. Niet toevallig is het oog de inspiratie voor het logo van STONE. Afgelopen zaterdag was gerenommeerd uilenfotograaf André Eijkenaar met ons op pad. Hij heeft een serie prachtige foto’s gemaakt en één daarvan wil ik u niet onthouden: het portret van een steenuilenjong van 19 dagen oud. Wat een plaatje, wat een eyecatcher! En als je zo in detail kijkt, is het niet verwonderlijk dat vogels een voorgeschiedenis delen met dinosauriërs.

Tussen nest en tak

Intussen maken de jongen maken zich dus op voor een leven buiten de kast. Ze bevinden zich nu al deels in de schemerzone tussen nest en tak: de sluis. Hmmm, voor de kijker een beproeving nu we soms alleen via het invlieg- of uitvlieggat een glimp de sluiswachtertjes te zien krijgen. Maar het wachten zal beloond worden, met mooie taferelen op de tak. Wordt vervolgd!

Foto header: één van de sluiswachtertjes

Wat je noemt een eyecatcher! Foto: André Eijkenaar

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs