Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Vrouw en de drie jongen in de steengroeve ( Gejo Wassink)

Door Gejo Wassink

Ex-Beleef de Lente Oehoetjes ook geringd

Gejo Wassink, Ohoewerkgroep Nederland | zaterdag 29 mei 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 541x

Velen weten misschien wel dat jaren geleden de Oehoe ook al mee heeft gedaan in het webcamproject van Vogelbescherming. Destijds stond de camera gericht op het bekende nest in de steengroeve van Winterswijk. Begin mei werden daar de jonge oehoes ook geringd.
De 3 jongen op de bodem van de groeve (Gejo Wassink)

Andere koek

Daar waar ik nu alleen maar een laddertje op hoefde te klimmen om op zolder te komen, is het ringen in de steengroeve heel andere koek. Vroeger klom ik zelf in de rotswand, maar dat mag niet meer. Een professionele bergbeklimmer komt tegenwoordig over om de oehoes uit het nest te halen. Zijn collega zorgt er voor dat deze klimmer voortdurend gezekerd is.

 

3 jongen

Op 5 mei werden de 3 jonge oehoetjes in de Winterswijkse groeve geringd. Ze werden door de klimmer meegenomen naar de bodem van de groeve. Daar werden de 3 bandietjes geringd. Het bleken 2 mannetjes en 1 vrouwtje van 32 t/m 36 dagen oud. Het vrouwtje van 36 dagen had toen al een gewicht van zo’n 1600 gram! Het berekende broedbegin ligt daar in Winterswijk dan rond 24 februari.

 

Weinig geringd

Elders in Nederland hebben dit jaar relatief weinig jonge oehoes een ring gekregen. In Limburg is ( behalve de jongen op een boomnest) helemaal niet geringd i.v.m. corona maatregelen. Ook zijn er diverse nesten mislukt. In het jaarverslag dat begin 2022 uit komt worden donateurs van de oehoewerkgroep volledig op de hoogte gebracht van alle onderzoeksresultaten.

Foto: Marco Wiggemans

Ohoewerkgroep Nederland

De oehoewerkgroep is een vrijwilligersorganisatie die geheel afhankelijk is van donateurs. Misschien raakt u wel zo geboeid dat u de oehoe wilt helpen beschermen door donateur te worden. Bovendien blijft u dan op de hoogte van het wel en wee van de Oehoe en krijgt u het blad UILEN. Op de website van de Oehoewerkgroep Nederland vindt u ontzettend veel informatie over onze grootste uilensoort. Bezoek de website van Ohoewerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs