Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Even voorstellen: Friese ooievaars!

Titia Bijwaard | woensdag 1 maart 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 305x

Welkom bij ons ooievaarsnest in de Rottige Meente, een moerasgebied in het zuiden van Friesland. Vlakbij ligt voormalig ooievaarsstation Spanga. Daarom zijn er in deze omgeving veel ooievaars. Waaronder de nieuwe ooievaars van Beleef de Lente!
Links Pa en rechts Ma

Wie zie je op dit nest?

Pa komt uit de buurt. Hij is in 2008 in Spanga geringd. Die aluminium ring (ringnummer 9149) draagt hij aan zijn rechterpoot. In 2015 heeft hij de vorige man van Ma, met wie zij al twee broedseizoenen samen was, in een heftig gevecht van het nest gejaagd en het nest, met Ma erbij, overgenomen!
Ma is links zwart geringd (ringnummer 1E341). En zij is in 2011 in Lippenhuizen (ook in Friesland) uit het ei gekomen. Inmiddels zijn Pa en Ma gelukkig een hecht stel en ervaren ouders. Er zijn in totaal 14 jongen van dit koppel uitgevlogen. Maar er waren helaas ook twee broedseizoenen waarbij geen van de kuuks het heeft gered.

 

Hoe staat het er nu voor?

Pa en Ma zijn op 18 februari teruggekeerd op het nest. Voor de start van elk broedseizoen halen we het oude vervuilde nestmateriaal er af. Er zal dus eerst weer nieuw nestmateriaal (takken en zachte voering als droog gras en bladeren) moeten worden aangevoerd door Pa en Ma. Daar zijn ze rustig aan mee bezig. Tussendoor wordt er veel gepaard. En Pa heeft al een paar keer die vreemde webcam die op zijn nest staat gericht aan een inspectie onderworpen en ‘getest’, zoals te zien in de beelden hieronder. Hopelijk laat hij de camera verder met rust, zodat we alles wat er in het nest gebeurt goed kunnen blijven volgen.

Pa test webcam Beleef de Lente


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs