Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Even voorstellen...

Renée | donderdag 5 maart 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 827x

We hebben hier te maken met Man (M) en Vrouw (V) bosuil en twee eieren. V ligt overdag rustig te broeden, maar zodra de avond valt, stijgt de spanning, met name onder de kijkers...
V ligt rustig de broeden overdag

Hier gebeurt het pas als het donker is

Zodra de zon onder gaat en het donker wordt in het bos, gaat M op zoek naar een lekker hapje voor V. Zij is immers aan het broeden en hij zal voor het eten moeten zorgen. 

 

Waar zijn de muizen?

M lijkt dit jaar nog wat moeite te hebben met het vangen van muizen. Ze zijn zeker wel aanwezig in het bos, maar ze zijn heel goed in zich verstoppen tijdens regen en kou. Gelukkig kan V een vogeltje ook goed verdragen en die kon hij wel met enige regelmatig te pakken krijgen.

 

Krijgt V wel genoeg te eten?

M brengt dit jaar tot nu toe genoeg, maar wel iets minder prooien dan vorige jaren. Dat is ook de reden dat ze (maar) twee eieren heeft gelegd. V maakt een inschatting van het beschikbare voedsel in de periode voor de eileg. V verwacht dus dat er genoeg voedsel is om twee jongen groot te brengen dit jaar.

V verlaat ook nog ongeveer 2x per nacht even de kast om haar vleugels te strekken. Tijdens zo'n uitstapje is het goed mogelijk dat M de prooioverdracht in het bos doet of dat ze zelf nog wat te eten vangt. Honger zal ze dus niet zo gauw hebben.

 

Gebeurt er dan helemaal niks overdag?

In de kast gebeurt inderdaad niet zo veel als het licht is buiten. V broedt, slaapt en rolt regelmatig de eitjes even om. Buiten de kast is overdag wel van alles te beleven. Zo kwam dinsdag 3 maart een aantal kleine vogeltjes poolshoogte nemen bij de kast. Dat is te zien in de clip "Kuifmees".

 

Wat kunnen wij doen?

Vooral genieten tijdens het kijken naar deze prachtige beelden!

Het blijft ontzettend fascinerend om een bosuil, die zich normaal gesproken in het bos meer laat horen dan laat zien, 24 uur per dag live te kunnen volgen. We krijgen al jaren op deze manier een mooi inkijkje in het dagelijks leven van "onze" uilen.

Het is ook mogelijk om tijdens het kijken naar deze beelden bij te houden wat er zoal gebeurt. Dit doen wij in "Onderzoek" (Sheet OZ). Als er iets bijzonders gebeurt, zoals een prooioverdracht (PO), dan wordt dat daar genoteerd. Je kunt je inschrijven op het rooster-tabblad om mee te doen. Wil je alleen maar weten of je wat hebt gemist, klik dan op het tabblad met de gewenste datum, dan vind je daar alle informatie.

 

Kijk en geniet,

Renée

Clip Kuifmees


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Bosuil Alle Beleef de Lente blogs