Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: 27 juni 2006 2 jongen op het nest

Door Leo Daanen
Stork

Even voorstellen !

Leo Daanen, STORK | woensdag 6 maart 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1000x

Ons voorstelrondje zit er na dit blog op en voor alle duidelijkheid, onder in dit blog nog even wat uitleg hierover.

Wie is nou wie?

Onze nieuwe prima Moderator 33 heeft zich al via het Clubhuis voorgesteld aan jullie. Een moderator heeft een schuilnaam zeg maar, dus blijft anoniem. Jan-Willem, onze clipmaker heeft zich ook al aan u voorgesteld en al diverse filmpjes laten zien. Mijn collegabloggers Wim, Arda, Annemieke en Caroline zijn mij ook al voor geweest. Rest mijzelf nog, dus bij deze ga ik mij even aan u voorstellen. De meesten kennen mij vast al wel, maar nieuwe bezoekers willen natuurlijk ook graag weten wie, wie nou eigenlijk is.

Eitje

Nou ik ben dus Leo en als jongen van rond de 14 was  ik al met vogels bezig en waren we bijna altijd in de bossen te vinden. Kwamen we een nest tegen, dan haalde wij altijd verloren eitjes (eitjes die niet uitgekomen zijn) uit het nest, of onder het nest vandaan. Thuis prikte ik er twee gaatjes in en vervolgens reeg ik het aan een snoer dat boven mijn bed hing. Als ik weer een ander verloren eitje tegen kwam en ik had nog geen eitje van deze vogel, nam ik dat ook weer mee, enz. enz. Totdat ik zeg maar van alle voorkomende soorten boven mijn bed had hangen, erg leerzaam hoor, maar het mag alleen niet, toen eigenlijk ook al niet ;-)

Al doende..

Als iemand mij vroeg van welke vogel is dit ei en liet mij dat ei zien, kon ik bijna altijd zeker zeggen dat is van een koolmees of van een ... enz. dus al doende... leert men. Dan Cassette bandjes kopen met vogelgeluiden erop en die tot in den treure afspelen. Daarna kwamen er de nieuwere geluiden op CD, deze gekocht en ze waren veel makkelijker dan die bandjes waren. Tsjonge jonge wat heb ik die vaak gedraaid zeg. Maar al doende... 

Inventariseren

Zo leer je vogelgeluiden en dan kun je later inventariseren en een BMP uitvoeren. (Broed Monitoring Project). Ezelsbruggetjes van Nico de Haan, die waren ook geweldig en die vergeet ik ook niet snel meer. Het geluid van een boomklever, alsof je een steentje over het ijs gooit zei Nico dan. Super mooi bedacht en klopt ook nog. Djuub, djuub, djuub. En dan de boomkruiper, klinkt als een oude kar waar het wiel van gesmeerd moet worden, ie ie ieeeeeet, ie ie ieeeet. Super gevonden hoor. En zo had Nico er veel meer, ook daar heb ik de cursus en het bijbehorende boek nog van haha.

Vogelaar

Inmiddels ben ik al meer dan 40 jaar bezig met onze gevederde vrienden, dat noemen ze ook wel vogelaar haha. Ook ring ik vogels en ring meerdere soorten, boerenzwaluw, huiszwaluw, steenuil, kerkuil, bosuil, (ooit een vastzittende velduil bevrijd en ook meteen maar geringd) torenvalk en zo ook onze jonge ooievaars. Ons voorstel rondje is nu dus gedaan en vanaf vrijdag komen er weer héérlijke blogs op jullie af. Wim doet de “kick off” dus op vrijdag, dan Caroline op zondag, Leo op dinsdag en Arda op donderdag. Allen heel veel (lees)plezier bij BdL 2019.   

Groetjes, Leo


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs