Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Even opnieuw voorstellen ...

Ronald van Harxen, STONE | zondag 25 februari 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 122x

Het was spannend, in die laatste week voor de jaarwisseling. Tot dan toe hadden we voortdurend een steenuil in de kast, regelmatig zelfs twee. Plotseling bleef de kast leeg. Geen steenuil meer te zien. Zouden ze verkast zijn (wat een toepasselijk woord eigenlijk) of zou er iets anders zijn gebeurd?

Op 9 januari ging er echter een zucht van verlichting door de achter-de-schermen-kijkers nadat in de app-groep van Team steenuil het berichtje verscheen: Uil in de kast! Zoiets als een bevrijdend "Land in zicht!" na een barre oversteek over de Stille Zuidzee. In ieder geval eentje is er nog. Jippie! Met zijn allen meenden we dat dit wel het vrouwtje zou moeten zijn; het mannetje zat immers maar zelden in zijn eentje in de kast. Maar ... ze was ongeringd! Dan kon het dus niet dezelfde vrouw zijn als voorheen, want die was geringd. En dat gold ook voor de man, dus ook als hij het was die in de kast zat, was het de nieuwe uil.

Ook man ongeringd

Op 15 januari postte Geert een clipje in de app-groep waarop te zien was dat er die dag op het einde van middag twee steenuilen op de tak voor de nestkast zaten. Opluchting alom! Het duurde echter even voordat we beide poten van de heer in beeld kregen en konden vaststellen dat ook hij ongeringd was. Ook een nieuwe man dus. Een geheel nieuw koppel! Het kan verkeren.

Jong stel?

Omdat ze niet geringd zijn, weten we dus eigenlijk niets over dit paartje, niet hoe oud ze zijn en niet waar ze geboren zijn. Aangezien de meeste steenuilen direct het eerste broedseizoen aan de voorplanting deelnemen en als ze zich eenmaal ergens gevestigd hebben, daar hun hele leven blijven, zou het zomaar kunnen dat beide in het broedseizoen 2023 zijn geboren. Maar ... niet elk jong slaagt er direct het eerste jaar een eigen plek te bemachtigen en/of een partner te vinden. Die slaan dus noodgedwongen een jaartje over. En ook komt het voor dat een eenmaal gesettelde man of vrouw er om de een of andere reden tabak van heeft en verkast naar een nieuwe plek en partner. Dus zekerheid dat we met een jong verliefd stel hebben te maken, hebben we niet. 

Nieuw lente, nieuw begin

Maar dat zal de pret niet drukken. Integendeel misschien wel. We hebben de toch wel unieke gelegenheid te vergelijken. Wat doet dit paar anders dan het vorige stel? Is deze manlief net zo zorgzaam als de vorige? En laat dit vrouwtje dat dan ook gebeuren, of werkt ze hem bij voorkeur zonder veel omhaal de kast uit?

We gaan het beleven, om maar eens een dooddoener te gebruiken. Het team van dienst: clipmaker Geert, bloggers Anjo, Pascal en ondergetekende en de altijd op de achtergrond aanwezige, strenge doch rechtvaadige Moderators X, Y en Z staat te popelen om u mee te nemen naar nieuwe avonturen in steenuilenwonderland anno 2024! Jippie!*

* "Jippie!" is de gevleugelde kreet van Vroege Vogels radioverslaggever én steenuilenfan Merlijn Sneiders, onlangs nog te horen op bezoek in Winterswijk.


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs