Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

Eten en gegeten worden

Linda Persoon | woensdag 9 juni 2021 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 720x

Wat een romanticus, die Meneer Merel. Hij verzorgt zijn broedende vrouw goed en brengt haar lekkere hapjes op het nest. Wat staat er eigenlijk allemaal op het menu van de merel?

Eten

De merel eet vooral regenwormen en insecten, zoals rupsen, sprinkhanen en kevers. Verder ook spinnen, slakjes en duizendpoten, eigenlijk al het kleine spul dat ook in uw tuin kan voorkomen. Merels zijn ook gek op fruit en daarom zullen in het voorjaar de kersen en aardbeien in de tuin niet lang veilig zijn voor merels. In het najaar snoepen merels graag van appels en peren en in de winter voegen ze bessen van de meidoorn, liguster en klimop aan hun menu toe.

Tijdens de winter of een nat voorjaar kunt u de merel een handje helpen door wat voer in de tuin te leggen. Geschikt voer zijn gewelde rozijnen en krenten, fruit, bessen of speciale vogelvoedermix. De merels in mijn tuin zijn ook gek op gedroogde meelwormen, een eiwitrijke snack vol voedingsstoffen.

Gegeten worden

De merels hebben niet alleen een uitgebreid menu, helaas staan ze ook zelf op de menukaart. Haviken en sperwers zullen de kans niet voorbij laten gaan om een merel te vangen, waarvan de sperwer dit zelfs zomaar kan doen in uw tuin. Van onze Beleef de Lente-collega’s zullen de kerkuil, slechtvalk en oehoe ook geen merel afslaan. En ook voor katten en marters zijn merels niet veilig. Voor jonge merels is het helemaal zwaar, als ze nog niet vliegvlug zijn hebben ook eksters, gaaien, kauwen, steenuilen en eekhoorns het op ze gemunt.

Voor nu zit Mevrouw Merel heerlijk veilig te broeden en moeten enkel de rupsjes oppassen dat ze niet als ontbijt eindigen.

 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs