naar vogelbescherming.nl Vogelbescherming Nederland - Samen voor vogels en natuur

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Havik

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Groene specht

Uitgevlogen

Zwarte stern

Uitgevlogen

Kauw

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Kerkuil

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

IJsvogel

Geen broedsel

Zeearend

Werk mee aan Beleef de Lente 2019, word vrijwilliger   *   Live beelden staan uit, bekijk de videoclips en blogs!   *   Genoten van Beleef de Lente 2018? Sms BEDANKT naar 4333 en steun ons eenmalig met 3 euro   *   Seizoensfilmpje van de HAVIK staat online   *   Jonge STEENUIL gegrepen door bosuil?
Toon alle blogs & vlogs

Door Wim van Nee
BDL vrijwilliger STORK

Eten en gegeten worden

Wim van Nee, STORK | vrijdag 13 april 2018 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 257x

Weidevogels hebben een probleem, daar wordt veel over geschreven. Het is fijn om een dader aan te kunnen wijzen, want dat maakt het probleem lekker overzichtelijk. Ook de ooievaar moet het ontgelden.
Ooievaar en haas, ook een prima combinatie

Alle onderzoeken ten spijt, wordt de aanwezigheid van ooievaars  met groot gemak als oorzaak voor de achteruitgang van weidevogels aangewezen. Allerlei verhalen doen de ronde. Bijvoorbeeld dat sinds er zoveel ooievaars zijn, de weidevogels het slechter hebben gekregen. Dan is het heel gemakkelijk om te zeggen dat het door de ooievaars komt. Maar wordt het  probleem wel gekoppeld aan de juiste oorzaken?

Rupsen

Er is veel onderzoek gedaan naar de achteruitgang van weidevogels. Weidevogels hebben te maken met predatie, net als alle vogels. Koolmezen hebben grote broedsels, vaak meerdere per jaar. Zo bouwen ze garanties in tegen verliezen. Om alle jongen te voeden moeten er heel veel rupsen worden gegeten. Is dat erg voor die rupsen? Nee, want ook zij hebben garanties ingebouwd. Er zijn zoveel rupsen, dat er meer dan voldoende overleven om de bijbehorende vlindersoort in stand te houden. Kikkers zijn wat dat betreft kampioen. Een klont kikkerdril bevat zomaar meer dan 1000 eitjes. Stel dat die allemaal uitgroeien tot volwassen kikkers, dan  zouden we tot onze knieën door de kikkers  lopen. Gelukkig worden de meeste kikkerjongen gepredeerd, zo blijven de sterksten over en hebben andere dieren ook wat te eten. Zo werkt natuur, of we het nu leuk vinden of niet. Het is eten en gegeten worden.

Enorme hoeveelheden wormen en insecten

Ook de ooievaar speelt zijn rol in deze voedselkringloop. Hij eet enorme hoeveelheden wormen en allerlei insecten. In het weidevogelprobleem speelt hij geen rol van betekenis, dat hebben onderzoeken wel aangetoond. En kijk ook maar goed naar de beelden uit Gennep. Melden jullie het als jullie zien dat er een weidevogelkuiken wordt gevoerd? Ik heb al een idee hoe vaak dat gebeurt.

Weidevogels hebben andere problemen, zij hebben last van recreatiedruk, verstedelijking, grootschalig agrarisch grondgebruik, waterpeilbeheersing, predatie, klimaatverandering, verdroging, gevaren tijdens trek en overwintering, jacht, industrialisatie,  …
En deze kwesties zijn te veelomvattend voor een simpele oplossing.

 


STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht