Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Slechtvalk

Live

Ooievaar

Live

Bosuil

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Binnenkort

Koolmees

Binnenkort

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

Erfbeesten

Ronald van Harxen, STONE | donderdag 30 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1023x

Kauwtjes, meikevers, bosmuizen, kerkuilen, regenwormen, steenmarters, zo maar een paar voorbeelden van beesten die voorkomen op erven waar steenuilen broeden. Allemaal krijgen ze een plek in de nieuwe STONE-uitgave Erfbeesten. Wat willen we met het boekje en hoe kunt eraan komen?

Relatie met steenuilen

Op (boeren)erven waar steenuilen broeden komen ook veel andere interessante dieren voor. Erfbeesten is een boekje over deze dieren en hun relatie met steenuilen. Sommige staan op de prooilijst, zoals muizen, regenwormen en meikevers, voor andere - zoals de bosuil en de steenmarter - moet de steenuil zelf op zijn hoede zijn. Kauwen en holenduiven concurreren om nestplaatsen en kerkuilen en torenvalken delen de voorliefde van steenuilen voor muizen. In totaal passeren 26 soorten de revue. Interessante wetenswaardigheden worden gecombineerd met informatie over wat u kunt doen om het uw erfbeesten naar de zin te maken. Gelardeerd met een sausje humor; lezen moet immers ook leuk zijn. De prachtige foto’s maken het boekje niet alleen een genot om te lezen, maar ook een lust voor het oog.

Eetgemeenschap

Met de steenuil als centrale soort laat dit boekje zien dat een (boeren)erf waar het voor steenuilen goed toeven is, ook veel andere soorten geschikte leefomstandigheden vinden. Met elkaar vormen ze een levensgemeenschap - een eetgemeenschap ook - waarin elk erfbeest zijn eigen rol speelt en erbij hoort. Voorbeelden daarvan zie we iedere dag voorbij komen op Beleef de Lente: tientallen meikevers die in de magen van de altijd hongerige steenuilen verdwijnen, een steenuilenjong dat van de tak geplukt wordt door een bosuil, een kauwenjong dat gedood wordt door een humeurige kerkuil; we krijgen het allemaal live mee. Hoe bijzonder! 

Hoe te verkrijgen

Erfbeesten is te verkrijgen door het bedrag van € 16,00 (12,95+3,05 bijdrage verzendkosten) over te maken op:

IBAN: NL19 INGB 000 3330852 t.n.v. STONE te Culemborg o.v.v. Erfbeesten.

Vermeld op de overschrijving duidelijk uw naam een adres!

Donateurs van STONE krijgen een aantrekkelijk korting. Ze betalen geen € 16,00 maar slechts € 9,00 (incl, verzendkosten). Vermeld niet alleen uw naam en adres, maar ook dat u donateur bent.

U kunt uiteraard ook besluiten donateur te worden voor minimaal € 15.00 per jaar. Als u voor 2019 het bedrag van minimaal € 24,- overmaakt, ontvangt u dan Erfbeesten tegen de gereduceerde prijs. En natuurlijk later in het jaar Uilen 9 en de uitnodiging voor de landelijke Uilendag in Meppel. Vermeld dan behalve uw naam, woon- en e-mailadres ook dat u donateur wilt worden in combinatie met Erfbeesten.

Beelden van het ringen

Afgelopen zaterdag zijn door Regio8 opnames gemaakt van het ringen. Behalve 'pet en snor' (ik neem aan dat Anjo daar Pascal en o.g. mee bedoelt), komen ook onze blogdame en een vaste chattteraar (én muizenkenner) prominent in beeld. Een aanrader voor iederereen die er niet bij was!

Buiten de kast?

Met mooi weer in aantocht verwacht ik dat vandaag of morgen links- en/of rechtspoot beide poten op de tak zetten en voor het eerst de buitenwereld gaan verkennen (het gatgluren niet meegerekend). Daarmee breekt de allerleukste periode van het steenuilenseizoen aan. Kijken dus!


STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek coördineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Steenuil Alle Beleef de Lente blogs