Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Huismus

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Man in antenne. foto:Els van de Donk

Door Margot de Kam

Er kan altijd van alles gebeuren!

Margot de Kam | dinsdag 19 februari 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 1180x

De slechtvalken op de toren van de Mortel zijn dezelfde van vorig seizoen. De man woont (resideert noemt men dat) hier sinds 2015, de vrouw heeft vorig jaar dit territorium veroverd. Daarbij is de slechtvalkvrouw die er woonde vanaf 2012 , in maart 2018 in een gevecht gedood.
Nieuwe Vrouw van 2018. foto:Els van de Donk

Er is in 2018 geen broedsel geweest, omdat de nieuwe vrouw steeds door andere vrouwen werd aangevallen.

Wat kunnen we komende weken verwachten?

Voor de slechtvalk is het seizoen van territorium veroveren dan wel behouden nu aangebroken. De slechtvalken van de Mortel zijn nu al een jaar aan elkaar verbonden, en , wat voor een slechtvalk nog belangrijker is, aan het gebied rondom de toren. In de winter vertoeven ze ook weleens elders, maar ze zijn door spotters wel af en toe gezien op de toren.

Ongewenste gasten

Zij zullen hun terrein nu verdedigen, de man tegen andere mannen , de vrouw tegen andere vrouwen, en beide tegen andere ongewenste gasten, zoals bijvoorbeeld buizerds.

De toren, en het luchtruim zo'n 3 kilometer er omheen , is van hen. Zij geven dit aan door cirkelvormige en achtvormige figuren te maken in de lucht. Ze patrouilleren, zien toe, vaak zo hoog in de lucht dat wij mensen ze niet meer kunnen zien.

De foto's die ter plekke zijn genomen, zijn van november en januari jl. De man zit in de hoge antenne, die we regelmatig ook op de dakcam zien. De vrouw zit op een soort ventilatierooster, wat zich onder de onderste ring bevindt en door de spotters 'de koektrommel' wordt genoemd. Het is een geliefde rustplek van meerdere valken die hier eerder woonden. Die plek is goed zichtbaar in het filmpje onderaan, zondag jl door spotter Kuiko gemaakt. Tevens zien we dat de valken voortdurend weten van elkaar waar ze zitten.

Hofmakerijgedrag

De slechtvalken, vooral de mannen, zitten nu ook vol hormonen die hen tot voortplanting aanzet. Zij zullen ook veel hofmakerijgedrag vertonen.

De vluchten dienen dan ook niet alleen ter verdediging van het terrein. De slechtvalken, weer vooral de mannen, laten ook zien aan de partner hoe goed ze kunnen vliegen.

We kunnen veel gedrag gaan zien dat tot de balts en de paarbinding hoort, zoals elkaar zoeken en roepen, prooioverdrachten, paringen, baltsgesprekken bij de kast en nestkuil schrapen.

 

Over hofmakerij en territoriaal gedrag in volgende blogs meer.

film : Kuiko


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Slechtvalk Alle Beleef de Lente blogs