Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

Enig kind

Linda Persoon | woensdag 25 mei 2022 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 296x

Het merelkuikentje heeft het goed voor elkaar; alle ruimte in het nest en een lekker mama-dekbed voor zichzelf. Enig kind zijn heeft zo zijn voordelen!

Zoals Bernice in haar laatste blog al schreef blijft ons kuiken enig kind. De andere eieren zullen niet meer uitkomen. Misschien zijn ze onbevrucht, misschien zijn ze ook beschadigd door de koolmees. Jammer maar het biedt wel meer overlevingskansen voor het kuiken. Alle aandacht, warmte en het eten gaat nu immers naar hem*!

Eten

Het kuiken is een week oud. De eerste dagen van zijn leven was hij nog zo mini dat hij ook mini-eten kreeg. Kleine mugjes, ieniemini wormpjes, piepkleine rupsjes. Inmiddels kunnen er wat grotere insecten in en zullen we de komende dagen ladingen vol dikke wormen, rupsen, slakken en wie weet wat nog meer gaan zien. Al het eten is voor dit kuiken dus groeien zal hij zeker!

Poepzakje

En heb je al gezien dat de ouders vaak een poepzakje weghalen bij het jong? Een handig systeem van de natuur; na het voeren steekt het jong zijn achterwerkje omhoog om de verpakte uitwerpselen aan de ouder te geven. Het bevat urine en ontlasting, dat komt bij vogels uit dezelfde opening, de cloaca. De uitwerpselen zitten in een stevig omhulsel, dat aan het eind van de darm wordt toegevoegd. Hierdoor ontstaat een stevig pakketje wat door de ouders te vervoeren is zonder knoeien, waarna zij het elders weggooien. Soms eten ze het ook op want er zitten vaak nog voedingsstoffen in.
Zo blijft het nest schoon en fris.

Het schiet al op

Nog maar een week oud, maar toch schiet het al op! Merelkuikens vliegen al uit rond de 14 dagen, dus dat is al volgende week! Het gaat snel in het leven van een merelkuiken, dus geniet nog maar even van de mooie beelden!

* Waar hij of hem staat kun je natuurlijk ook zij of haar lezen, we weten niet wat het geslacht is van het kuiken.


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Merel Alle Beleef de Lente blogs