Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Ooievaar

Uitgevlogen

Gierzwaluw

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Merel

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Koolmees

Geen broedsel

Boerenzwaluw

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs
Warm in het veld op 18-06-2023 (foto Titia Bijwaard

Door Titia Bijwaard

Energiebalans

Titia Bijwaard | dinsdag 20 juni 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 73x

De ooievaarskuuks beginnen te puberen. Voorzichtig zie je de eerste signalen richting zelfstandigheid: van wat flapperen naar echte vleugelslagen, een klein sprongetje, elkaar wat uitdagen. Maar het is nog steeds extreem droog en warm. Om de krachten te sparen doen ze dutjes met Ma.
Screenshot Ma rust met de kuuks 19-06-2023

Oefenen

De vrijheid lonkt, de jonge ooievaars zijn steeds meer bezig met de omgeving van het nest. Ze zien Pa en Ma al van verre aankomen en volgen met hun blik de ‘thermiekende’ ooievaars boven het nest. Als ik door de tuin loop gaan ze niet meer direct platliggen, maar blijven ze staan kijken wat er daar beneden zoal gebeurt. Ze krijgen zin om die wijde wereld te gaan ontdekken, dus begint het van binnen te kriebelen. Die energie moet er uit: beweging. Ze geven elkaar de ruimte. Als de ene kuuk vliegoefeningen doet gaat de ander even liggen. Nu nog wel. In de volgende fase zullen ze elkaar steeds meer gaan uitdagen, hun eigen ruimte claimen. Want ook hun territoriumgevoel gaat zich ontwikkelen. Daarin geeft Pa het goede voorbeeld. In het filmpje hieronder wordt de ooievaar die steeds denkt de buurman te kunnen worden, weer weggejaagd.

 

Rust

Alle ouders weten het: om te voorkomen dat de kids hyper worden (of met dit weer zelfs oververhit raken) moeten ze ook op tijd naar bed. Ma geeft het goede voorbeeld en brengt ze weer tot rust. Waarschijnlijk heeft ze dat zelf ook nodig omdat het zulke zware omstandigheden zijn waaronder ze voedsel moet zoeken. Terwijl de jongen de komende weken ook nog extra energie nodig hebben.

Ze  hebben hun eerste regendansje al gedaan. Want malse regenbuien zijn zeer welkom. Misschien was de zonsondergang van gisteravond de voorbode daarvan. Duimen jullie mee? En dan negeren we gewoon de berichten over heftig onweer met zware windstoten en grote hagelstenen…

Zomaar een ooievaarsavond in Nijetrijne 19-06-2023 (video Titia Bijwaard)


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs