Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Boerenlandvogels

Live

Huismus

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

En we gaan door!

Jessica van Zetten | dinsdag 28 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 46x

Soms gaat alles zo snel dat ik het bijna niet bij kan houden. In mijn hoofd kijken we nog naar de scholekster kuikens, maar inmiddels is de camera al weer gedraaid, en zien we daar de mooie plevier!

Vallende kuikens

De laatste beelden die we zagen van de scholekster kuikens pasten helemaal in de Beleef de Lente trend van afgelopen week - kuikens die uit nesten vallen of overlijden. We hebben bij de kerkuil helaas moeten constateren dat drie kuikens het niet overleefd hebben, bij de oehoe verlieten kuikens het nest door een val, en bij de scholekster ook. Na veel gedrang bij de rand, is er een kuiken van de broedschotel gevallen. In principe hoeft dat niet het einde te betekenen, scholeksters voeren jongen ook op de grond. Echter, ze zijn wel minder beschut tegen regen en predatie. Niet alle scholekster paren slagen er in om een kuiken vliegvlug te krijgen. Bij ongeveer 40% van de paren komt er minimaal 1 kuiken op die leeftijd. Of dat hier ook gaat lukken kunnen we niet meer volgen met deze camera, want nu staat die gericht op de....

 

Plevieren

In Nederland leven er drie typen plevieren. Hier hebben we te maken met een kleine plevier, die graag broedt op gronden die tijdelijk geschikt zijn voor het maken van een nest. Zoals een zandafgraving, of dit schelpen eilandje in een weiland. En je ziet ook gelijk hoe goed zo een klein vogeltje dan gecamoufleerd is. Zelfs in het centrum van het beeld is het nog goed kijken om hem te onderscheiden van de achtergrond. Deze kleine plevier heeft 4 eieren gelegd, en we denken dat er nu twee zijn uitgekomen. Nog even wachten, en ook deze kleine kuikens zullen gaan rondscharrelen. 


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Boerenlandvogels Alle Beleef de Lente blogs