Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Ronald Harxen / Fred van Diem

Door Ronald van Harxen
Voorzitter werkgroep STONE

En ... wat hebben ze ermee gedaan?

Ronald van Harxen, STONE | woensdag 1 mei 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 74x

In mijn blog van 3 april meende ik er goed aan doen voedingsadvies te geven aan de aanstaande ouders. Het menu bestond tot dan toe vooral uit rat. Iets meer afwisseling leek me voor de kuikens in de dop wel wenselijk. Nu - 25 dagen later - is het tijd om eens te kijken wat ze ermee hebben gedaan.

Vaak kun je iets op twee manieren bekijken: voor de pessimisten is het glas half leeg, en voor de optimisten is het half vol. Van de 100 prooien toch 50 keer wat anders dan rat, dat is mooi (halfvol). Van de 100 prooien maar liefst 50 keer (de helft!) ratten (half leeg). Hazen, konijnen, muizen en vogels zitten er in de onderste helft van het glas, bij elkaar 47 stuks. Daarvan 19 vogels. Dat zorgt in ieder geval nog voor wat variatie; alleen maar zoogdier op het bord is ook wat saai.

Een per dag

Bij elkaar 97 prooien, in 25 dagen tijd. Dat is omgerekend vier per dag, of één per jong. Dat lijkt niet heel veel, maar ze doen het er goed op. Dus het zal voldoende zijn.

Een lachertje

Als je ziet wat steenuilen aan prooi aanslepen, is de aanvoer bij de oehoe bijna een lachertje. 97 prooien vangen steenuilen met gemak op één dag. Ik herinner me nog als de dag van gisteren 30 mei 2019. De jongen kregen die dag het lieve aantal van 229 prooien voorgeschoteld. Twee keer zoveel als onze oehoes in de afgelopen 25 dagen! Ze mogen dan tien keer zo groot zijn als steenuilen, maar in dit opzicht kunnen ze nog heel wat van deze brugpiepers leren.

Klein grut

Goed ik geef toe, die 229 waren niet allemaal ratten, zelfs geen muizen, maar vooral larven en rupsen (149) en regenwormen (36) en ander klein grut. Prooien waar de oehoe geen poot naar uitsteekt. Snap ik ook wel. Want het lijkt me nog wel een hele uitdaging vier uit de kluiten gewassen oehoejongen met zulk spul groot te brengen. Dan heb je aan 229 keer op en neer vliegen bij lange na niet genoeg.

Niet dom, wel lui

Dus goed dat ze zich op wat groter spul toeleggen. Ratten vormen blijkbaar een hele profijtelijke voedselbron. Een volwassen bruine rat weegt tussen de 200 en 500 gram, zo lees ik op de site van de zoogdierenvereniging. Dan hoef je nog niet eens een hele grote te hebben om aan het gewicht van 229 kleine prooien te komen. Die wogen bij elkaar 381 gram. Laat dat nu net ongeveer het gemiddelde gewicht zijn van een bruine rat. En daar hoef je maar één keer voor te vliegen. Zo dom zijn ze dus toch niet, die oehoes. Wel een beetje lui. Dat wel.

Met dank aan alle tellers die een bijdrage hebben geleverd!

Overzicht prooien jongenperiode

STONE

Steenuilenoverleg Nederland (STONE) is een landelijke werkgroep die steenuilenbescherming en -onderzoek co├Ârdineert, stimuleert en faciliteert. Daartoe wordt samengewerkt met relevante binnen- en buitenlandse, professionele en vrijwilligersorganisaties. STONE is een vrijwilligersorganisatie, zonder betaalde krachten. Bezoek de website van STONE


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Oehoe Alle Beleef de Lente blogs