Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Merel

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Toon alle blogs & vlogs
Foto Leo: Kuiken 5 ligt rustend met hoofd op brusjes.

Door Leo Daanen
Stork

En toen waren er nog . . . . .

Leo Daanen, STORK | dinsdag 5 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 763x

Woensdag 27 april (zie mijn blog “Kuikens 28.04.2020”) werd kuiken 5 geboren tijdens het schrijven van dat blog, we zijn nu 6 dagen verder en . . .

Koningskuukje (kuiken 5)

Even voor de duidelijkheid alle feiten (kuikens) op een rijtje:

23 april komt kuiken 1 om 21.38 uit het ei.

24 april tijd niet bekend ('s nachts met IR aan) komen kuiken 2 en 3.  

25 april komt kuiken 4 rond 14.00 uur voor de dag

27 april tijdens het schrijven van blog trapt om 16.06 kuiken 5 letterlijk de deksel van het ei af en het Koningskuukje is geboren.

Wat een kanjer

Het (konings)kuiken doet het super goed zeg, wurmt zich tussen de brusjes door en eet heel goed mee met de andere 4. Iedereen riep erover in het clubhuis, enkel uitspraken waren:

Kuukje eet goed mee hoor, hij doet het super goed, wat snel groeit hij zeg.

En ja hij/zij deed het prima hoor, meerdere malen het kuiken volop mee zien eten. En dan in één keer zie je het amper meer en ja als het eenmaal zover is, heb je de kracht niet meer om tussen je grotere brusjes aan eten te komen. Dan ga je snel inleveren en doet (helaas) de natuur zijn werk. Wat een kanjer was het toch!

Zondag 3 mei

Ik heb heel veel beelden teruggekeken of ik het toch nog ergens zag. En ja hoor daar was het ineens weer en het at ook nog wat mee. Maar ook in de chat merkten kijkers op dat het niet goed ging met kuiken 5.

Zondag 3 mei zag ik het nergens meer en heb weer alle bestanden teruggekeken. Ook even JanWillem gebeld en gevraagd of hij nog iets gezien had. Maar hij had het ook niet meer gezien die dag. Nog even bestanden terugkijken en zondagmorgen om 7.52 uur zat kuiken 5 nog aan een worm te trekken, maar kreeg deze al met moeite weg. Daarna is het verdwenen, ik denk zelf dat het onder het nestmateriaal verdwenen is. Want uit de bestanden is verder niet te zien dat het uit het nest verwijderd is. Joba heeft ook ter plekke nog gekeken.

Het klinkt wat cru, maar zo is de natuur nu eenmaal. En toen waren er nog 4. Hopelijk redden zij het wel.

Groetjes, Leo.

Foto Leo: Pa boven de 5 kuikens, kuiken 5 vooraan rechts.

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs