Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

…en, er komen steeds meer uilskuikens

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | woensdag 3 mei 2023 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 233x

Afgelopen week kroop het eerste kuiken uit het ei en ondertussen is nummer 2 er ook al en nr. 3 zal wel vlot volgen. Het harde werken voor het mannetje gaat nu echt beginnen. Er moeten steeds meer snaveltjes gevoed worden,
Foto André Eijkenaar

HET KUIKEN

Een jonge kerkuil wordt hulpeloos en vrij kaal geboren. Ze wegen dan ongeveer 13-15 gram. Het eerste geluid dat het jong laat horen, is het tsjirpen. Dit is een rinkelend geluid gecombineerd met piepende en krassende kreetjes. Al op de eerste levensdag laat het jong een zacht sissend geblaas horen.

EERSTE WEEK

Op de eerste levensdag zijn de eerste donsveertjes al duidelijk zichtbaar, maar het donskleed is lang nog niet volledig. Om warmte verlies tegen te gaan, schuilt het jong tussen de eieren. Verder wordt het warm gehouden door vrouw kerkuil.

Het jong is slechts enkele seconden in staat de kop op te richten om het voedsel van vrouw kerkuil aan te nemen. De kleur van de huid is geelrood. De buik is bolvormig en helemaal kaal. De ogen zijn gesloten en op de snavel is een gedeeltelijk versleten ei-tand aanwezig. Bij het voeren van het jong laat vrouw kerkuil een klokkend geluid horen, buigt vervolgens over het jong en houdt het jong een klein stukje muis voor.

STRIKTE TAAKVERDELING

De kerkuilen hebben een strikte taakverdeling: vrouw kerkuil broedt en man kerkuil moet ervoor zorgen dat er voldoende brood (muis) op de plank is. Er zijn hopelijk in de loop van de week aardig wat hongerige maagjes te vullen. Vooralsnog gaan we genieten van deze mooie beelden.

Doordat vrouw kerkuil al vanaf het eerste ei begint te broeden, ontstaat het leeftijdsverschil tussen de kuikens bij uitkomst. Dit is essentieel onderdeel van de voortplantingsstrategie.

WAT GAAN WE ZIEN

Vol verwachting kijken we of er meer eieren uitkomen komende dagen. En of man kerkuil voldoende prooien kan blijven aanvoeren om vrouw kerkuil en het jonge grut van voldoende eten te blijven voorzien; hij heeft een groot gezin. Op dit moment is er voor alle uilen voldoende voedsel.

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs