Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Steenuil

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Boerenlandvogels

Uitgevlogen

Huismus

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Ooievaar

Geen broedsel

Merel

Geen broedsel

Visarend

Toon alle blogs & vlogs

En dat is twee

Albert Eggens | maandag 11 maart 2024 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 98x

Het was zover, het tweede ei bij de zeearenden was er.

94 Uur

Het was zover, het tweede ei bij de zeearenden was er. 94 uur waren er verstreken sinds het eerste ei gelegd werd. Eerlijk gezegd had ik niet meer verwacht dat het zou gebeuren, maar een korte navraag leerde me dat vorig jaar precies 93 uur zat tussen de twee eieren. Het jaar daarvoor waren het zelfs 4 dagen. Het lijkt erop dat dit paar erg punctueel is in deze aangelegenheid, waar mijn geheugen mij wat in de steek laat. Niettemin ben ik blij dat er twee eieren zijn, en wie weet, misschien komt er zelfs nog een derde. Dat blijft afwachten, maar ik denk het niet.

Half april

Halverwege april is het zover. Een zeearend broedt doorgaans 35 tot 45 dagen na het leggen van het eerste ei, maar we hebben de afgelopen jaren geleerd dat dit paar pas begint met broeden nadat het laatste ei gelegd is. Dat is de conclusie die we kunnen trekken. Aangezien ze pas begonnen zijn met broeden na het tweede ei, verwachten we het eerste kuiken ergens halverwege april.

Spannende tijd

Het is een spannende tijd. Met het leggen van het tweede ei hebben we voorlopig het hoogtepunt bereikt. De komende weken zullen waarschijnlijk een eentonig beeld laten zien, tenzij de steenmarter nog eens langskomt. Zo niet, dan blijft het bij het wisselen van het broeden, af en toe een prooi en veel klus- en onderhoudswerk door de mannetjes arend. Als je alles zo op een rijtje zet, valt er stiekem toch nog heel wat te beleven. Blijven jullie ons helpen om deze momenten eruit te pikken?


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Zeearend Alle Beleef de Lente blogs