Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs
Foto André Eijkenaar

Door Mary Mombarg
Kerkuilenwerkgroep Nederland

En daar is het dan!

Mary Mombarg, Kerkuilenwerkgroep Nederland | zaterdag 27 juli 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 924x

Het derde broedsel is een feit! Vanmorgen om 11:46:55 uur exact legde vrouw kerkuil haar 10de ei van broedseizoen 2019.

De twee eieren van de eerste leg verdwenen in de maag van een steenmarter. Bij de tweede leg kropen zeven kuikens uit het ei en vlogen er vijf kuikens uit. En nu dus het eerste ei van het derde legsel.

Kijk en vergelijk met het tweede broedsel

Vanaf nu zal er om de dag een ei bij komen. Gewoonlijk legt de kerkuil vier tot zeven eieren en bij uitzondering meer dan tien. De eieren worden meestal om de andere dag gelegd, maar het komt ook voor dat binnen de legperiode de eieren met tussenpozen van drie tot vijf dagen worden gelegd.

Na het eerste ei

Na het leggen van het eerste ei begint het vrouwtje kerkuil direct te broeden. Twee tot drie keer per uur keert ze de eieren met de onderkant van haar snavel. Het regelmatig keren van de eieren is van groot belang voor de ontwikkeling van de kiem en voor een goede verdeling van de warmte over het ei.

Samen of alleen?

Het vrouwtje kerkuil broedt alleen, terwijl het mannetje kerkuil haar gedurende de gehele broedperiode voorziet van voedsel. Krijgt ze in deze periode te weinig voedsel, dan kiest ze voor zichzelf en verlaat ze het legsel. Tegen het einde van de broedperiode die zo’n 30 dagen duurt, komen de eieren uit. Hoeveel eieren het uiteindelijk gaan worden zullen we dus pas over twee weken weten, maar helaas gaan we dit niet live meemaken, omdat de stream op 31 juli uitgaat.

Broedstrategie

Als man kerkuil véél muizen aansleept, zien we een toename van het aantal eieren. En als er heel veel voedselaanbod is, kunnen kerkuilen twee of drie vervolglegsels produceren. Kerkuilen volgen het prooiaanbod. Kerkuilen zijn daarom een indicatiesoort voor het voorkomen van kleine zoogdieren.

Zijn er voldoende muizen?

Rondom de nestkast is er voldoende voedsel, dit is nog steeds zichtbaar. Gisteren lagen er zelfs nog meerdere veldmuizen in de kast. De voortekenen voor een succesvol derde broedsel zijn dus goed voor het echtpaar kerkuil.

 

Foto André Eijkenaar

Kerkuilenwerkgroep Nederland

De stichting Kerkuilenwerkgroep heeft tot doel het ‘beschermen van de kerkuil’ door ‘het geven van voorlichting en educatie, door het plaatsen van nestkasten en het verzamelen en registreren van gegevens’. De stichting is een overkoepelende landelijke organisatie met ongeveer 1.000 vrijwilligers, die werkzaam zijn in 16 regio’s die landelijk ruim 10.000 kerkuilnestkasten beheren en controleren. Dankzij de inspanningen van deze vrijwilligers en de medewerking van boeren en burgers is de broedpopulatie van kerkuilen toegenomen van ongeveer 100 broedparen eind jaren ’70 tot 3.000 nu. Meer weten? Bezoek de website van Kerkuilenwerkgroep Nederland


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Kerkuil Alle Beleef de Lente blogs