Navigatie overslaan

Live

Steenuil

Live

Oehoe

Live

Vijver

Live

Kerkuil

Live

Ooievaar

Live

Koolmees

Live

Torenvalk

Live

Visarend

Live

Boerenlandvogels

Live

Zeearend

Uitgevlogen

Bosuil

Geen broedsel

Slechtvalk

Geen broedsel

Merel

Toon alle blogs & vlogs

En daar gaat ons duo!

Bernice Goffin | maandag 25 mei 2020 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 792x

Op zondag besloot ik nog even te wachten met het schrijven van een blog: de twee meesjes zullen vast morgenochtend uitvliegen! Maandagochtend steeg de spanning snel… De meesjes waren erg actief, maar zouden ze zich aan de afspraak houden?
In de startblokken, enkele seconden voor het uitvliegen.

Plotselinge vastberadenheid

Gedurende de ochtend hingen de jonge meesjes regelmatig in het vlieggat, uitkijkend over de wijde wereld. Maar toch trokken ze zich steeds weer terug de veilige nestkast in. Heel ver naar buiten kijken durfden ze nog niet. Ojee, zouden we dan nóg een dag moeten wachten? Toen opeens, even na 10 uur, ging één van de jonkies weer in het vlieggat zitten. Maar de sfeer was nu duidelijk anders: het meesje zat niet meer voorzichtig om het hoekje te kijken. Hij ging pontificaal in het vlieggat zitten, leunde naar buiten, strekte zijn vleugels en zette zich schrap. De vastberadenheid om nu écht te gaan was duidelijk. En toen, alsof hij mijn gedachten wilde bevestigen, maakte hij de dappere sprong. Daar ging ie!

 

En toen was het nest leeg…

Het overgebleven broertje of zusje was duidelijk geïnspireerd door de dappere sprong van het eerste meesje. Nog geen minuut later zat hij/zij ook in de startblokken: rondkijken, vleugels strekken, schrap zetten… Ja, deze is er ook klaar voor! En daar gaat ie! En zo zijn de meesjes een grote stap verder in hun weg naar volwassenheid. Na een tijdje verstomt het gejuich van mij en de chat en opeens horen we niks meer... Geen bedelende meesjes, een lege nestkast… Het kijken naar de meesjes is nu echt voorbij voor ons… Maar voor de jonge meesjes? Voor hen begint het pas net!

 

Een bewogen seizoen

En zo komen we aan het einde van een chaotisch en bewogen koolmezenseizoen. Na een prachtig begin met een drukke nestbouw, het geduldige broeden en het uitkomen van zes jongen, kwam er een verdrietige wending met het verlies van vier van de jongen. Een seizoen waarin het dus lang niet allemaal zo ging als we hadden gehoopt… Gelukkig hebben twee zéér stoere en taaie meesjes alle problemen getrotseerd en zullen deze nu de volledige aandacht van de ouders krijgen. Een goed begin van hun leven. Het ga jullie goed meesjes, veel succes in de wijde wereld!

Foto van Shutterstock

Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Koolmees Alle Beleef de Lente blogs