Navigatie overslaan

Uitgevlogen

Bliek

Uitgevlogen

Vijver

Uitgevlogen

Kerkuil

Uitgevlogen

Slechtvalk

Uitgevlogen

Koolmees

Uitgevlogen

Bosuil

Uitgevlogen

Scholekster

Uitgevlogen

Torenvalk

Uitgevlogen

Visarend

Uitgevlogen

Oehoe

Uitgevlogen

Zeearend

Geen broedsel

Steenuil

Geen broedsel

Ooievaar

Toon alle blogs & vlogs

Door Arda van der Lee
STORK

Elk voordeel heeft zijn nadeel

Arda van der Lee, STORK | donderdag 9 mei 2019 | Vind ik leuk | Bewaar deze blog | 559x

Sinds er webcams bestaan en deze worden gebruikt om mee te gluren in nesten van vogels, zijn we veel te weten gekomen over het 'gezinsleven' in de nesten. Een voordeel, maar er zijn ook nadelen.

Voordeel

We weten nu dat een ooievaarsvrouw 's avonds laat de eieren legt, een leuk feitje. Veel leuker is het om te weten hoeveel eieren er gelegd worden. Dat was in het nest in Gennep prima te volgen, hoeveel dat er in 'mijn' nest waren (ik heb geen webcam op het nest gericht), geen idee! Het uitkomen van de jongen kan op de minuut nauwkeurig door de camerabeelden worden bepaald. Ik moet het hebben van heel goed kijken wanneer er voor het eerst voedsel wordt uitgebraakt door de ouders. En hoeveel jongen er uiteindelijk uitgekomen zijn, geen idee! Ik wacht met smart op de eerste kopjes die boven de rand van het nest verschijnen.

Nadeel

Live-beelden vanuit het nest bieden dus allemaal voordelen. Maar brengen ook nadelen met zich mee. Neem de live-beelden van het kleinste jong dat het niet redt. Sommigen vinden dit kleine leed (zoals Wim het zo mooi noemt in zijn blog) niet leuk om te zien. En misschien gaan we nog meer leed zien op het nest, dat is het nadeel van gluren op het nest.

Kortom, elk voordeel heeft z'n nadeel, of is het elk nadeel heeft z'n voordeel? Dat mag een ieder voor zichzelf uitmaken.

Een kopje in beeld

STORK

STORK, de Engelse naam voor een echte Nederlandse vogel: de ooievaar. STORK is een vrijwilligersorganisatie, die zich belangeloos inzet voor de ooievaars in Nederland. In de jaren zestig waren de ooievaar in Nederland vrijwel uitgestorven, door het gebruik van zware pesticiden zoals DDT. Om de ooievaar te laten terugkeren, hebben vele vrijwilligers en Vogelbescherming Nederland zich sinds 1969 flink ingezet. Het doel was de terugkeer van de ooievaar als broedvogel in Nederland. Dat lukt. Met de ooievaars lijkt het nu goed te gaan. Het aantal broedparen neemt weer toe. Bezoek de website van STORK


Vind ik leuk
Bewaar deze blog

Meer over

Ooievaar Alle Beleef de Lente blogs

Deel dit bericht